Cetăţeni americani condamnaţi în Vietnam pentru intenția de a ocupa radioul de stat

Un tribunal din oraşul vietnamez Ho Chi Minh i-a condamnat pe doi cetăţeni americani de origine vietnameză la câte 14 ani de închisoare. James Nguyen şi Angle Phan au fost găsiţi vinovaţi de complot în vederea ocupării staţiilor de emisie a radioului de stat cu scopul difuzării de mesaje anti-statale şi de a organiza proteste împotriva guvernului din Vietnam – informează The Guardian.

Acuzarea susţine că cei doi sunt membri ai organizaţiei Guvernul Central Provizoriu al Vietnamului (GCPV), cu sediul în California, organizație pe care autorităţile vietnameze o cataloghează drept una teroristă. Alţi zece membrii ai grupării – cetăţeni vietnamezi – au fost condamnaţi la închisoare între 5 şi 11 ani. Agenţia de ştiri vietnameză VNA scria că cei doi cetăţeni americani vor fi expulzaţi din ţară după executarea pedepsei de 14 ani de detenţie. VNA, citându-i pe judecători, scria că faptele comise de cei acuzaţi sunt deosebit de grave, pentru că ameninţau securitatea şi stabilitatea ţării, reprezentau sabotarea dezvoltării paşnice a Vietnamului. Scopul celor din gruparea GCPV a fost de a răsturna ordinea socială din Vietnam – scria VNA, citată de agenţia maghiară de ştiri, MTI.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei Statelor Unite din Hanoi, Pope Thrower a declarat că ţara sa va urmări cu atenţie starea „domnului Nguyen” şi îi va acorda ajutor juridic şi consular, până la punerea sa în libertate. Purtătorul de cuvânt nu a făcut nicio mențiune despre Angle Phan. În luna ianuarie a acestuia an, Ministerul Siguranţei Publice din Vietnam a declarat GCPV ca organizaţie teroristă, până la acel moment această grupare nu a avut o notorietate deosebită. Cu o lună în urmă 15 membri ai acestei grupări au fost condamnaţi la câte 16 ani de închisoare pentru că – potrivit acuzatorilor – plănuiau săvârşirea unei atentat cu bombă artizanală împotriva aeroportului Tan Son Nhat din oraşul Ho Chi Minh, dar tentativa lor a eşuat.

După anul 1980 în Vietnam s-au introdus o serie de reforme economice datorită cărora pieţele vietnameze s-au deschis pentru comerţul internaţional şi pentru investitorii străini, astfel economia vietnameză s-a dezvoltat rapid, În prezent Vietnam este una dintre ţările Asiei de sud est cu cea mai mare rată de dezvoltare. Cu toate acestea, liderii comunişti sunt intransigenţi faţă de cei care pun sub semnul întrebării unipartitismul. Câteva ţări occidentale şi organizaţii de apărare a drepturilor civice au criticat conducerea comunistă a Vietnamului pentru că-i trimite la închisoare pe cei care doresc să-și exprime în mod paşnic opinii diferite de cele oficiale. Guvernul din Hanoi însă susţine că doar cei care încalcă legea ajung în închisori – scrie Associated Press citat de Enterprise-Record.

Reuters notează că în ultima vreme s-au înmulţit procesele penale împotriva bloggerilor şi activiştilor pentru drepturi civice, după ce luna trecută câteva sute de oameni au protestat în Hanoi împotriva guvernului.

Organizaţia Guvernul Central Provizoriu al Vietnamului a fost fondată în anii ’90 ai secolului trecut de către foşti soldaţi din Vietnamul de Sud. Aceştia susţin că doresc ca în Vietnam să se organizeze alegeri libere şi corecte la care să poate să participe mai multe partide politice. Ei spun că organizaţia lor doreşte să canalizeze dorinţa de libertate a vietnamezilor, care vor să schimbe puterea comunistă din această ţară.

Székely Ervin, Rador – 24 august