Ţelina este gustoasă, sănătoasă şi subevaluată. Ţelina sălbatică era cunoscută în Egiptul antic, încă din anul 1200 î.Hr şi folosită ca plantă medicinală pentru afecţiunile reumatismale. În medicina tradiţională chineză (TCM), sucul de ţelină este întrebuinţat ca remediu pentru hipertensiunea arterială. În Ayurveda, ţelina a fost utilizată mult timp pentru indigestie şi afecţiuni neurologice. Pentru o lungă perioadă de timp, ţelina a fost cunoscută ca o legumă, folosită în bucătăriile lumii pentru diverse preparate.
Ţelina este bogată în ingrediente sănătoase. Consumând ţelină puteţi combate cu succes o serie de probeme de sănătate: neutralizează acidul gastric, dă putere şi energie, ameliorează simptomele reumatice şi calciul pe care îl conţine întăreşte oasele şi dinţii.
Cercetătorii americani au aflat că în telină se găseşte o substanţă care ajută la scăderea tensiunii arteriale. O sută de grame de ţelină oferă 344 mg de potasiu (adică 10% din doza zilnică recomandată). Săracă în calorii, ţelina este bogată în zinc, fier şi în vitaminele B1, B2 şi B6, care sunt importante pentru sănătatea părului, pielii şi vederii noastre. În pus, ţelina promovează circulaţia sanguină şi stimulează metabolismul. Cu doar 16 calorii la 100 de grame, este ideală pentru persoanele care vor să piardă în greutate. Conţine peste 90% apă, ajutând la eliminarea toxinelor din organism şi are efect antiinflamator. Este bogată în fibre, stimulează digestia şi arde caloriile. De asemenea, asigură saţietate şi previne poftele alimentare. Sucul de ţelină consolidează sistemul imunitar şi stimulează funcţia renală. (www.bunte.de, www.zentrum-der-gesundheit.de) /aionescu

Ada Ionescu, RADOR