Dramaturgul Neil Simon a decedat la vârsta de 91 de ani

Dramaturgul american Marvin Neil Simon, unul din cei mai apreciati autori de pe Broadway, a încetat din viaţă duminică, 26 august 2018, la vârsta de 91 de ani.  Născut la 4 iulie 1927, la New York , a studiat la universitățile New York (1944-1945) și apoi Denver (1945-1946). În 1945 tânărul s-a înrolat în armată, servind la baza aviatică Lowry, unde, a lucrat ca ziarist sportiv, scriind pentru  gazeta taberei militare. Apoi a început, împreună cu fratele său, Danny Simon (1918-2005) să scrie scenarii pentru emisiuni de radio și televiziune.

Primul lui succes a fost „Your Show of Shows” (1950), devenit serial de comedie, pentru care au lucrat, între alţii, Mel Brooks, Woody Allen, Larry Gelbart, Mel Tolkin şi Carl Reiner. A trecut la dramaturgie cu „To Catch a Star”, în 1955, iar prima sa piesă jucată pe Broadway a fost „Come Blow Your Horn” (1961), urmată de „Desculţ în Parc/ Barefoot in the Park”, în care au jucat, în 1963, Robert Redford şi Elizabeth Ashley.

Piesele ‘The Odd Couple’, ‘The Goodbye Girl’ şi ‘Lost in Yonkers’ au fost jucate cu casa închisă în multe teatre din lume. „The Odd Couple” a fost cel mai mare succes comercial al lui, piesa fiind adaptată şi pentru micile ecrane de ABC, serialul cu Tony Randall şi Jack Klugman rulând din 1970 până în 1975. „Un Cuplu Ciudat” scris de Neil Simon în 1965, este cea mai faimoasă comedie americană a secolului XX. O poveste frumoasă despre prietenie, despre tabieturile bărbaţilor, despre problemele de cuplu, despre diferenţele esenţiale de percepţie a vieţii dintre oameni. În 1963, Paramount a decis să ecranizeze „Come Blow Your Horn”, cu Frank Sinatra în rol principal.

Simon a făcut adaptarea pentru marile ecrane a „Desculţ în Parc” (1967), cu Robert Redford şi Jane Fonda, „The Odd Couple” (1968), cu Lemmon şi Walter Matthau (în spectacolul de teatru au jucat Matthau şi Art Carney), „Last of the Red Hot Lovers” (1972), cu Alan Arkin , „The Prisoner of Second Avenue” (1975), cu Lemmon şi Anne Bancroft, şi „The Sunshine Boys” (1975), cu George Burns, care a câştigat un Oscar la vârsta de 80 de ani. Simon a adaptat apoi piesa lui „The Gingerbread Lady” (1970) în „Only When I Laugh” (1981), care a primit 3 nominalizări la Oscar, inclusiv pentru actriţa Marsha Mason, care îi era soţie.

A fost distins cu patru premii Tony şi nominalizat la alte 13, iar în 1991 a primit Premiul Pulitzer pentru ‘Lost in Yonkers’. Piesele sale au fost ecranizate, aducându-i patru nominalizări la Oscar. A câştigat numeroase premii, cu piese ca Amintiri din Brighton Beach (Premiul Cercului criticilor de teatru din New York), Biloxi Blues (Tony Award) şi Un cuplu ciudat (Premiul Asociaţiei scriitorilor din America). In 1975 obţine Premiul Special Tony Award pentru contribuţia la teatru, iar 2006 este răsplătit cu Premiul Mark Twain – pentru umor american

Neil Simon a fost singurul dramaturg cu patru piese prezentate simultan pe Broadway – în anii 1960: musicalul „Sweet Charity” și comediile „The Star-Spangled Girl”, „The Odd Couple” (Un cuplu ciudat) și „Barefoot in the Park”.(Desculț în parc).