Conferinţă de presă a ministrului justiţiei, Tudorel Toader

Realizator: Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că evaluarea procurorului general al ţării, Augustin Lazăr, nu constituie o presiune legată de dosarul vizând protestele antiguvernamentale din 10 august ori de cel al Revoluţiei. Cu puţin timp în urmă, ministrul Toader a mai spus că desecretizarea în acest an a protocolului dintre Ministerul Public şi SRI semnat în 2009 şi faptul că despre cel de-al doilea, din 2016, nu s-a făcut referire în spaţiul public reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept, precum şi a cetăţenilor. În opinia lui Tudorel Toader, protocoalele nu ar trebui să existe într-un stat de drept.
Tudorel Toader: Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept, precum şi a cetăţenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009, protocol care fusese „abrogat” din 2016, precum şi faptul de a nu se face nicio referire la existenţa acestui din urmă protocol din 2016. Reafirm faptul că într-un stat de drept protocoalele au caracter nefiresc. Avem Constituţie, avem o bogată jurisprudenţă constituţională, avem Codul de procedură penală, avem norme juridice de natură să permită o bună interpretare şi o corectă aplicare a legii, care este incidentă într-o cauză sau alta.
Realizator: Ieri, procurorul general al ţării, Augustin Lazăr, a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi cu CSM pe tema protocoalelor încheiate cu SRI şi a calificat perioada actuală drept una dificilă pentru justiţie şi pentru statul de drept din România. Şi tot ieri, CSM a admis într-un comunicat de presă că în şedinţa din martie 2018, Parchetul General a transmis Consiliului spre informare două protocoale clasificate încheiate cu SRI, în februarie 2009 şi, respectiv, în decembrie 2016./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 august)