Preşedintele Senatului României consideră utilă recomandarea fostului procuror federal american Rudolph Giuliani

Preşedintele Senatului, care este şi lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că recomandarea fostului procuror federal american Rudolph Giuliani pentru înfiinţarea unei comisii naţionale din care să facă parte şi experţi internaţionali care să analizeze protocoalele secrete este foarte utilă. În opinia sa, scrisoarea lui Rudolph Giuliani nu reprezintă o acţiune de lobby.
Călin Popescu Tăriceanu: Face recomandări din perspectiva unui om care are cunoştinţe juridice solide şi îşi dă seama probabil şi de climatul de care a auzit, care domneşte în România şi care, practic, face astăzi cu greu acceptabilă o discuţie raţională pe chestiunile juridice. Care sunt soluţiile pentru îndreptarea deficienţelor pe care le constatăm, deficienţe grave şi el propune o soluţie care mi se pare foarte normală, firească, o comisie care să analizeze legislaţia, în care să fie incluşi şi experţi internaţionali, care se presupune că ar putea să aibă acest atribut al neutralităţii.
Realizator: Reamintim că avocatul Rudolph Giuliani, fost procuror federal american şi fost primar al New York-ului, a trimis autorităţilor române o scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de urmările protocoalelor secrete pe care mai multe instituţii publice le-au încheiat cu Serviciul Român de Informaţii, documente care, afirmă el, au subminat statul de drept. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti, Donald L. Carroll, afirmă că Guvernul american nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice. El aminteşte, totodată, de declaraţia comună din iunie, a principalilor parteneri ai României, în care se arăta că ţara noastră a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi în construirea unui stat de drept eficient. În ceea ce-l priveşte pe ambasadorul României în SUA, George Maior, care a declarat că scrisoarea lui Rudolph Giuliani este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor persoane care au avut probleme cu justiţia, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că el ar trebui schimbat din funcţie. În opinia sa, George Maior a adus deservicii României, atât în calitatea de director al Serviciului Român de Informaţii, cât şi în cea de ambasador./ovidiu/dsirbu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 august)