THE WASHINGTON POST: Ambasadorul român în SUA critică scrisoarea lui Giuliani pe tema „exceselor” din justiţie

THE WASHINGTON POST (SUA), 28 august 2018 – Bucureşti, România – Ministerul de Externe al României l-a convocat în ţară pe ambasadorul său în Statele Unite pentru a-şi explica remarcile negative pe marginea unei scrisori pe care avocatul preşedintelui SUA, Donald Trump, a trimis-o parlamentarilor români.

În scrisoarea care, luni, a apărut în prresa românească, Rudy Giuliani le-a spus preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Viorica Dăncilă că este îngrijorat de „continuele abuzuri la adresa statului de drept din România, comise sub pretextul întăririi aplicării legii”.

Fostul primar al New York-ului a criticat în mod explicit „excesele” departamentului român împotriva corupţiei şi pe cele ale Serviciului Român de Informaţii, întrucât acsta din urmă a semnat o serie de protocoluri secrete cu agenţia pentru a asculta convorbirile suspecţilor.

Ambasadorul George Maior, care anterior a condus Serviciul Român de Informaţii, a declarat că scrisoarea lui Giuliani este rezultatul „lobby-ului unor oameni interesaţi să apere o serie de personalităţi care au avut probleme cu sistemul juridic”.

Ministerul a subliniat că guvernul României dispune de „voinţa politică necesară” pentru a apăra statul de drept.(AP)

Traducerea: Alexandru Danga