Ladislau Bölöni ar putea să candideze pentru funcţia de primar al municipiului Târgu Mureş

Sportivul care a câştigat Cupa Campionilor Europeni (astăzi: UEFA Champions League), Ladislau Bölöni, după o îndelungată carieră în fotbal şi antrenorat, se gândește să aleagă o cu totul altă ocupaţie, În urmă cu câteva zile fostul fotbalist în cadrul unei dezbateri publice organizată la festivalul numit Vâltoarea Mureşeană, a vorbit despre posibilitatea să candideze pentru fotoliul de primar al municipiului Târgu Mureş la alegerile din anul 2020. Popularul sportiv a spus că „Aceasta este un lucru care nu este străin de mine, care m-a preocupat şi mă preocupă.” El a declarat că dacă va accepta candidatura, atunci în niciun caz nu va candida împotriva cuiva, ci pentru toţi locuitorii oraşului. Fostul fotbalist crede că dacă se va lansa în campania electorală, nu este suficient să vină la Târgu Mureş cu doar trei luni înainte de alegeri, ci mult mai devreme, ca să poată să cunoască problemele municipalităţii, şi „să se poata uita în ochii oamenilor”. Ca atare, Bölöni nu și-a decis momentan candidatura, dar nu refuză o asemenea posibilitate. Cu toate acestea, formaţiunile politice maghiare îl susţin pe Ladislau Bölöni în cursa pentru primăria din Târgu Mureş. Potivit agenţiei de ştiri maghiare MTI citată de portalul Transindex atât UDMR, Partidul Popular Maghiar Transilvan (PPMT), cât şi Partidul Civic Maghiar (PCM) l-au asigurat pe Bölöni de sprijinul lor, în ipoteza în care va accepta candidatura. Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint a declarat pentru ziarul Krónika, că se bucură de declaraţia de intenţie a sportivului născut la Târgu Mureş. UDMR i-a mai propus și în trecut lui Bölöni această opţiune, însă renumitul antrenor nu a acceptat oferta. Preşedintele PPMT, Szilágyi Zsolt a primit cu bucurie această ştire. Acesta e de părere că nu doar maghiarii, dar şi o parte semnificativă a românilor târgumureşeni ar sprijini candidatura lui Bölöni. De asemenea, și preşedintele PCM, Bíró Zsolt a spus că în opinia sa fostul fotbalist şi antrenor ar fi candidatul ideal pentru funcţia de primar al municipiului Târgu Mureş.

Borbély László, care este un prieten apropiat al lui Bölöni, fost ministru al dezvoltării regionale şi consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a declarat pentru Rador că începând cu anul 2004 la fiecare alegeri locale s-a discutat posibilitatea ca Ladislau Bölöni să candideze. Pe el preocupă această posibilitate. În anul 2008, când Borbély László a candidat din partea UDMR pentru această funcţie şi a aflat că şi Bölöni ar putea să candideze, atunci l-a sunat pe telefon pe antrenor şi s-a oferit să-și retragă candidatura, dacă fosta glorie a fotbalului românesc va decide să candideze. Bölöni a venit cu acea ocazie la Târgu Mureş, s-a interesat de toate aspectele funcţiei de primar, a studiat legislaţia, dar în final a refuzat oferta, spunând că încă nu este oportună o asemenea decizie. Borbély speră că de data aceasta Ladislau Bölöni va candida pentru primăria târgumureşană. El crede că Bölöni este un om meticulos, harnic, şi foarte determinat în orice face, şi ar fi un bun primar.

Un alt apropiat al lui Bölöni, fostul senator UDMR, Frunda György a declarat pentru Rador că personal este sceptic în ceea ce priveşte acceptarea candidaturii de către fostul sportiv. Ladislau Bölöni are un statut consolidat în lumea fotbalului, este un antrenor foarte apreciat, este greu de crezut că va sacrifica această carieră pentru a deveni primar la Târgu Mureş, chiar dacă sportivul își  iubeşte foarte mult oraşul natal, unde are şi o casă şi în fiecare an se întoarce pentru câteva săptămâni.

Ladislau Bölöni s-a născut la 11 martie 1953 la Târgu Mureş. A copilărit în oraşul Târnăveni. A debutat ca fotbalist în echipa Chimica Târnăveni în 1967. În anul 1970 îl găsim în echipa ASA Târgu Mureş, la care a jucat 14 ani, după care s-a transferat la Steaua Bucureşti. Între anii 1977 şi 1983 a fost desemnat cel mai bun jucător de fotbal al României. A jucat 108 meciuri în echipa naţională pentru care a marcat 25 de goluri. De 25 de ori a fost căpitanul echipei naţionale a României. În perioada anilor 2000-2001 a fost antrenorul naţionalei având un bilanţ de 13 meciuri jucate dintre care 8 câştigate, 2 egaluri şi doar 3 înfrângeri. În perioada anilor 2001-2003 a antrenat echipa portugheză Sporting Lisabona împreună cu care a reuşit să câştige campionatul şi cupa Portugaliei. A descoperit jucători talentaţi, cum sunt Cristiano Ronaldo, Ricardo Quaresma sau Hugo Viana. A antrenat echipe ca: F.C Rennes, AS Monaco, Al Jazeera. În anul 2009 a câştigat Campionatul Belgiei cu Standard Liege. În prezent Ladislau Bölöni este antrenor al echipei belgiene Royal Antwerp FC cu care are un contract până în luna mai 2019.

Székely Ervin, RADOR