Fericirea trebuie exersată

– interviu cu autoarea cărţii Porţia de fericire, psihologul Emma Toader –

Emma Toader psiholog şi jurnalist este o cunoştinţă mai veche a cititorilor Rador. Analizele ei a unor fenomene cotidiene, motivaţiile ascunse ale unor comportamente s-au bucurat de o largă audienţă. Acum trei luni, Emma Toader a lansat prima ei carte la Târgul de carte Bookfest. ”Porţia de fericire” este o carte care, în scurt timp, a făcut carieră, şi a provocat dezbateri interesante pe reţele de socializare.

Reporter: Titlul cărţii este foarte sugestiv: Porţia de fericire. Cu toţii avem nevoie de fericire. Dar cum poate cartea dumneavoastră să ne ajute, să primim porţia noastră de fericire?

Emma Toader: Da, toți căutăm fericirea și credem că vom ajunge la ea, cândva, când vom avea ceva (eventual, bani mulți, case și elicoptere) sau când vom fi într-un fel – cu succes, cu recunoaștere, cu apreciere. Dar fericirea e ACUM, nu mâine, nu poimâine. Fericirea e o stare. Și e de preferat să exersăm această stare, să vedem pentru ce suntem recunoscători ACUM, în acest moment. Să ne antrenăm să fim fericiți. Cu porțiile de fericire.

Eu spun, de multe ori, un lucru: și dacă mimezi că ești fericit și tot exersezi această mimare, ai șanse să fii fericit!

De ce? Pentru că tu te concentrezi, te focalizezi pe fericire și nu pe nefericire și pe ce te concentrezi, aia primești.

Și, atunci, eu invit cititorii să își ia, zilnic, porțiile de fericire. Pornind de la o întrebare simplă, zic eu: Ce îmi bucură, azi, sufletul?

Nu trebuie să ajungem ”cândva” sau ”undeva” ca să fim fericiți. Ci e de preferat să ne trezim treziți în propria noastră viață. Și despre asta ne vorbește cartea ”Porția de fericire”, despre trezirea interioară, despre cum putem face trecerea de la nefericire la fericire, de la suferință și programe dobândite la bucurie.

Reporter: Cum s-a născut ideea de a scrie această carte?

Emma Toader: Ideea s-a născut cu doi ani înainte de apariția propriu zisă a cărții, într-o joacă, într-o discuție cu un bărbat.  Tot ce facem ”în joacă” e chemarea sufletului, de fapt.

La început, a fost doar titlul cărții – Porția de fericire, eu având un blog pe care scriam diverse materiale pe această temă. Cartea e dovada că, orice idee avem, ea se poate materializa, dacă noi credem în ideea noastră și în sprijinul divin.

 Cartea e scrisă fără nicio corectură, așa cum a curs. E ca și când această carte s-a scris singură, erau zile când mă așezam în fața laptopului și ziceam râzând: ”Hai, acum, despre ce scriem?”. Și îmi venea în cap :”Focul!”. Și scriam asta. De fapt, cartea m-a învățat, în timp ce scriam o mulțime de lucruri: despre legătura fantastică dintre semnele de aer, apă, foc, pământ și cele patru tipuri de personalitate: sangvinic, flegmatic, coleric și melancolic, m-a învățat că deschiderea brațelor în lateral (răstignirea) este de fapt întâlnirea cu Sinele, cu Divinitatea, este transcenderea Omului. Nu trebuie să mori ca să te întâlnești cu Divinitatea, trebuie doar să începi să trăiești și să te iubești.

Cartea m-a învățat despre puterea și magia femeii, pe care eu începusem să o experimentez și despre multe alte lucruri și stări fascinante.

Dacă eram nervoasă sau nemulțumită, cartea nu îmi dădea voie să scriu – laptopul se reseta sau nu voia să pornească.

Așa încât, cartea e scrisă într-o vibrație înaltă, intram într-o stare de relaxare și bucurie și curiozitate, atunci când mă așezam să scriu la Porția de fericire. Cred că asta e starea pe care o căutăm toată viața – acest amestec de relaxare, bucurie și curiozitate…!

Reporter: Cui se adresează cartea?

Emma Toader: Cartea ”Porția de fericire” va ajunge, sunt convinsă, la oamenii care au nevoie de ea. Care sunt pregătiți să își schimbe în bine viața. Care vor să trăiască, nu doar să supraviețuiască. Cartea îi va găsi.

”Porția de fericire” pornește de la Cursul de miracole…și ne ajută să dăm voie miracolelor din noi…Sentimentul separării de Dumnezeu este singura lipsă pe care trebuie, de fapt, să o corectăm.

Inițial, habar nu aveam cum va ieși, dar pot să zic că ”Porția de fericire” poate fi citită ca pe un roman, ca pe un jurnal, ca pe o carte de dezvoltare personală, ca o lectură despre spiritualitate sau poate fi cartea pe care o deschizi la întâmplare, când ai o problemă, și vei citi răspunsul, care să te ajute în acel moment. Așa e și viața noastră, uneori e un roman, alteori un jurnal sau un manual de dezvoltare personală. E o carte divină…

Reporter: Experienţa dumneavostră de jurnalist v-a fost de ajutor în elaborarea acestei cărţii?

Emma Toader: Peste douăzeci de ani de experință ca jurnalist m-au ajutat enorm în scrierea acestei cărți. Explic pe înțelesul tuturor multe lucruri din psihologie, multe lucruri, pe care le-am simțit și le-am trăit, astfel încât să ne ajute să accesăm acea putere din noi și să fim așa cum Divinitatea ne-a trimis să fim, adică ÎN BUCURIE! Dumnezeu nu ne-a trimis să stăm în frică și în griji. Ci să ne amintim cine suntem și care e menirea noastră pe acest pământ…

Și, în timp ce scriam la carte, experimentam, la rândul meu, lucruri și trăiri noi, cum ar fi propunerea, pe care am primit-o, de a fi purtător de cuvânt al Guvernului Tudose.

Reporter: De ce ar trebui să citim această carte?

Emma Toader: Multe dintre prietenele mele, care mă cunosc, mi-au zis, după ce au citit cartea, că am avut mult curaj să mă dezvălui, că ele nu ar fi avut acest curaj… Cartea vorbește și despre acest CURAJ de a spune ce gândim și cum ne vedem și ne simțim în acel moment, de a ne expune, de a fi autentici. Așa fac oamenii după ce trec printr-un proces de terapie, invață să intre în contact cu ei înșiși și cu divinitatea din ei.

Cartea vorbește despre zvârcolirea interioară a unei femei, transformare care, atunci când este împărtășită autentic, devine trăire universal-valabilă. Cititorul simte asta.

Reporter: Au trecut trei luni de la lansare. Care au fost reacţiile cititorilor?

Emma Toader: Sunt căutată pe Facebook și sunată de cei care au cumpărat cartea și lucrul acesta mă bucură foarte tare. Femeile îmi spun că se regăsesc în ea, bărbații îmi trimit poze cu coperta cărții ”Porția de fericire”, după ce achiziționează cartea. ” ”Porția de fericire” cunoaște deja tot Bacăul. Eu am cumpărat cartea, dar soţia mea a luat-o şi o plimbă în tot Bacăul între piaţă, coafor şi Mall. Cănd veniți la Bacău?”, mi-a scris un domn.

”Am citit cartea dumneavoastră, am niște trăiri deosebite. Am simțit nevoia să vă cunosc mai bine. O mare bucurie întâlnirea cu cartea”, mi-a scris, pe Facebook, o doamnă din Timișoara.

”Cât de mignonă e Emma?” a întrebat o altă doamnă, după citirea cărții. Cât o gheișă!, i-am răspuns eu doamnei respective, pe care, apoi, am și cunoscut-o și ne-am îmbrățișat de parcă ne cunoșteam de când lumea.

Cartea a apărut la Editura Ratio et Revelație și, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni, editoarea cărții, Raluca Lazarovici Vereș, a înțeles foarte bine ce îmi doream și s-a prins în joaca mea, mai în glumă, mai în serios, că ”Porția de fericire” este un Best-seller. Îi mulțumesc și pe această cale!

De ce aș citi ”Porția de fericire”? Pentru că este o carte care îți schimbă viața, e o carte terapeutică. În timp ce citești la ea, tu, citititorule, îți defășori propria viață prin fața ochilor și se face ”clik” în mintea ta, acel click care își resetează viața, își schimbă percepția…și te ajută să fii cel care ești cu adevărat…

Așa cum spuneam și în carte, totul se rezumă la un singur lucru – de asta oamenii vin la terapie – trebuie să schimbi ceea ce crezi tu despre tine. Doar acest lucru stă în putința și în responsabilitatea ta. Și, în funcție de ce crezi tu despre tine, se revelează lumea ta…!

Székely Ervin, Rador