S-a încheiat Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional s-a încheiat cu puţin timp în urmă. Pentru detalii suntem acum în direct cu reporterul nostru, Cătălin Purcaru. Bună seara, Cătălin. Te ascultăm.
Reporter: Bună seara. O şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, cu o durată de şase ore, în care s-a analizat activitatea Cabinetului Dăncilă după şapte luni de mandat şi stadiul implementării proiectelor prevăzute în programul de guvernare. Astăzi, nu s-a discutat de remaniere în executiv, fapt anunţat încă de ieri de premierul Viorica Dăncilă, care spunea că în perioada imediat următoare va fi făcută o evaluare a fiecărui ministru. Nu au lipsit însă momentele tensionate în această şedinţă, atunci când preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti, Gabriela Firea, primar general al capitalei, le-a cerut colegilor săi retragerea sprijinului politic pentru ministrul de interne, Carmen Dan, în urma unor semnale primite de al Bruxelles prin comisarul european Corina Creţu.
Gabriela Firea: Ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de către celelalte ţări europene deoarece, deşi sunt de acord că instituţiile democratice ale statului de drept trebuie să fie apărate, şi anume intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct în sensul apărării clădirii guvernului, nu au fost de acord cu faptul că manifestanţi care nu au fost violenţi au trebuit să suporte gazele lacrimogene care s-au transferat în Piaţa Victoriei şi că erau de ajuns alte măsuri mai blânde pentru îndepărtarea celor violenţi.
Reporter: Propunerea Gabrielei Firea a fost însă respinsă prin vot de Comitetul Executiv Naţional al PSD. Primarul general al capitalei a declarat la finalul şedinţei că nu mai poate colabora cu ministrul Carmen Dan, iar relaţia cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este în prezent tensionată. În cadrul reuniunii social-democraţilor au fost discutate o serie de proiecte strategice care trebuie implementate până la finalul anului, fie de executiv, fie de parlament. Potrivit unui comunicat de presă al PSD, vorbim despre Fondul Naţional de Dezvoltare, care are ca obiectiv sprijinirea şi finanţarea IMM-urilor, vorbim despre Strategia Naţională pe termen lung România 2040 sau modificarea legilor siguranţei naţionale. Nu este omisă infrastructura de transport sau cea de sănătate. În domeniul social prioritatea este noua lege a pensiilor, care are termen de adoptare în parlament luna octombrie, însă vorbim şi de alte proiecte importante, modificarea legii adopţiilor şi programul de dezvoltare şi locuri de muncă bine plătite. La această oră, este în desfăşurare întâlnirea conducerii PSD cu grupurile parlamentare reunite, pentru a se stabili strategia pentru sesiunea din toamna legislativului. La finalul reuniunii sunt aşteptate şi declaraţii din partea liderului PSD, Liviu Dragnea./cpodea/schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 septembrie)