Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXVI-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău sprijină participarea dirijorului Tiberiu Soare de la Opera Română din Bucureşti şi a tenorului Florin Guzgă, solist al Operei Naționale Iași, la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” – unul dintre cele mai cunoscute şi mai importante evenimente culturale organizate în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, în perioada 7-16 septembrie 2018.

Anul acesta, festivalul va cuprinde opt spectacole de o înaltă ținută artistică – patru opere, trei spectacole de balet și Concertul de Gală, cu participarea virtuozilor marilor scene din România, Peru, Spania, Italia, Bulgaria, Egipt, Taiwan, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova.

La această ediție, vor evolua soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi Florin Guzgă, solistul Operei Române de la Iași; Ventseslav Anastasov și Tsveta Sarambelieva, soliști ai Teatrului de Operă din Sofia; Hanying Tso din Taiwan; Veronica Tello din Spania; Vladyslav Lysak din Ucraina; Victor Tomashek și Alexandra Vorobiova de la Teatrul de Operă din Odesa; Ragaa Eldin de la Opera din Cairo; dirijorii: Tiberiu Soare (România), Oleksiy Baklan (Ucraina) și Alexandru Samoilă (Republica Moldova), Andriy Yurkevych (Ucraina), Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru (Republica Moldova).

Festivalul se va deschide în data de 7 septembrie cu celebra operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi, o capodoperă a liricii mondiale, menită să pătrundă în cele mai adînci fibre ale sufletului uman, atât prin genialitatea muzicii, cât și prin dramatismul interpretativ al soliștilor.

În data de 9 septembrie maestrul Tiberiu Soare va dirija orchestra în opera „Boema” de Giacomo Puccini, în rolul lui Rodolfo fiind tenorul român Florin Guzgă.

Festivalul va culmina cu un grandios Concert de Gală, unde vor participa nume notorii din lumea lirică internațională: legendarul tenor peruvian – Juan Diego Florez; marea noastră soprană Valentina Naforniță, precum și soliști notorii din străinătate, cât și soliști ai operei naționale, care vor transforma o seară de duminică obișnuită, într-una de neuitat.

Evenimentul este susţinut de Radio Chişinău.

Sinteză: Mariana Drăgoi