Ziua Limbii Române, marcată de IEH în comunitățile istorice românești

Ziua Limbii Române a fost sărbatorită de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în comunitățile istorice românești.

Sărbătoarea a debutat la Chișinău în data de 29 august, odată cu deschiderea oficială a celei de-a treia ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău. Peste 100 000 de volume în limba română au fost oferite spre vânzare iubitorilor de carte românească de peste Prut. Organizatori ai evenimentului au fost  Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România

Peste 4 000 de români au fost prezenți în seara zilei de 31 august 2018, în Piața Horelor din Cahul, Republica Moldova, la concertul susținut de Vali Boghean și Band-ul său cu ocazia Zilei Limbii Române. Evenimentul a fost organizat de Institutul ,,Euxodiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul, din Republica Moldova și Primăria orașului Cahul.

O delegație a Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi”pentru românii de pretutindeni (IEH) a participat în data de 31 august 2018, la Căușeni, în Republica Moldova la sărbătoarea Zilei Limbii Române. Limba română a fost evidențiată prin intermediul minunatelor poezii si cântece tradiționale românești. Delegația IEH a vizitat și Casa Limbii Române din Căușeni, unde a făcut o donație de carte românească.

La Bor, în Serbia, lideri ai românilor/vlahilor din Timoc, etnologi, reprezentanți ai mediului asociativ și jurnaliști au susținut în data de 31 august 2018  prelegeri despre importanța învățământului în limba maternă pentru comunitatea de români din regiune și despre provocările la adresa cultivării identității românești prin oportunitățile de conservare și promovare a limbii române în Serbia de răsărit. Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”.

Ziua Limbii Române a fost marcată la Cernăuți, în Ucraina, în data de 2 septembrie 2018 printr-o dezbatere despre importanța păstrării identității naționale și a limbii române în comunitățile istorice românești. Conferința, intitulată „Limba noastră cea română”, a fost urmată de un spectacol de muzică și dansuri populare tradiționale românești. În cadrul evenimentului, Institutul ,,Euxodiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a premiat câștigătorii Olimpiadei de Limba și Literatura Română, faza națională din Ucraina și pe profesorii lor.

Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria ,,AVE” a organizat în data de 2 septembrie 2018 conferința cu titlul ,,Promovarea și păstrarea limbii române la clasele pilot cu predare în limba română”. Proiectul se adresează comunității românești de la sud de Dunăre.  La final, a avut loc un recital de cântece și poezii în limba română, susținut de copiii care urmează cursurile de limbă română.

Importanța limbii române în comunitățile istorice va fi subiectul evenimentelor organizate de IEH, în parteneriat cu reprezentanțele diplomatice în Corcea, Albania, în data de 7 septembrie, în Ismail, Ucraina, în data de 8 septembrie și în Scopie, Macedonia în data de 15 septembrie. Dezbaterile vor fi urmate de recitaluri de poezie dedicate Zilei Limbii Române și spectacole de muzică românească.