Scleroză multiplă. Experiență multiplă. Strălucire multiplă

Scleroza multiplă (SM) este întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, având simptome comune precum slăbiciune musculară, senzații alterate, vedere dublă, disfuncții urinare și sexuale, fatigabilitate etc. Acestă afecțiune neurodegenerativă are însă un decalaj între sexe: SM este de cel puțin două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbati, sugerând că hormonii joacă un rol semnificativ în determinarea susceptibilității SM. În plus diagnosticarea acestei afecțiuni are loc între 20-40 ani, ceea ce face ca gestionarea ei să ia în calcul perioada fertilă, studiile din ultimii ani încurajând sarcina, ceea ce face necesară informarea pacientelor despre particularitățile tratamentelor, sarcină, naștere și alăptare. A-și cunoaște propriul organism, cum să îl mențină sănătos în condițiile unei astfel de boli este esențial pentru persoanele afectate de scleroza multiplă.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) a organizat în 2018 seria de evenimente ‘#FemeiCuSM: Scleroză multiplă. Experiență multiplă. Strălucire multiplă.’, prin intermediul cărora pacientele cu scleroză multiplă (SM) sunt îndemnate să învețe să gestioneze afecțiunea, să se re/descopere, să aibă încredere și să se simtă bine în corpul lor indiferent de schimbări și să se iubească pe sine.

În lunile martie, iulie și septembrie 2018 au fost organizate 3 workshopuri focusate pe diferite aspecte ale sclerozei multiple și impactul pe care îl are în viața unei femei în perioada dinaintea luării deciziei de a avea un copil, în timpul unei sarcini și a perioadei imediat următoare nașterii, precum și a vieții la menopauză. La evenimente au participat în medie 50 persoane/workshop (din București și provincie) femei afectate de SM, bărbați (cu și fără SM, în calitate de aparținători).

1. Martie – Perioadele menstruale, contracepția și viața de cuplu

Femeile cu SM spun că simptomele se agravează în jurul perioadelor menstruale, în special slăbiciune, probleme de echilibru, oboseală și depresie. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru tratamentul SM pot avea un efect asupra ciclului menstrual. Deoarece SM nu afectează fertilitatea, deciziile legate de sarcină sunt deosebit de importante. Găsirea metodei potrivite de contracepție este importantă pentru toate femeile.

2. Iulie – SM și Sarcina/Nașterea/Alăptarea

SM nu afectează fertilitatea femeilor. Cu toate acestea, unele medicamente utilizate în tratarea ei pot avea un efect asupra sarcinii; este importantă cunoașterea impactului tratamentelor înainte de concepție, în timpul sau după sarcină. Recomandările despre alăptare sau reluarea medicației după naștere sunt importante de cunoscut.

3. Septembrie – menopauza și viața de familie

În timpul menopauzei organismul oprește producerea de estrogen în cantitate semnificativă. Nu există dovezi care să demonstreze că acest lucru are un efect pozitiv sau negativ asupra ratei de recădere sau progresie a SM. Anumite simptome, cum ar fi probleme de oboseală și vezică, se pot accentua însă (conform studiilor actuale).

Un eveniment final dedicat vieții în cuplu și familiei va avea loc în luna decembrie.

“A avea un copil este dreptul oricărei femei, iar într-o afecțiune atât de invalidantă ca scleroza multiplă informațiile despre sarcină, naștere și gestionarea vieții cu copil mic sunt obligatorii. Acum 10-15 ani sarcina în SM era exclusă, însă de câțiva ani studiile ne arată că acest lucru este posibil și chiar benefic pentru paciente. Pentru aceasta este necesară o bună gestionare a bolii și așteptarea unei perioade mai puțin active, o echipă multidisciplinară constituită din neurolog, asistent SM și ginecolog, dar și luarea în calcul a solicitării sprijinului familiei și prietenilor.”, declară Cristina Vlădău, pacient cu SM și vicepreședinte APAN Romania.

“Fatigabilitatea, depresia, anxietatea, efectele secundare ale tratamentelor modificatoare ale evoluției SM sunt factori de stres care se adaugă disfuncțiilor de tot felul din această afecțiune. Iar femeile resimt din plin această perioadă, ceea ce ne face atente la tot ceea ce reprezintă informații despre sănătate, iar inițiativa APAN Romania este cu atât mai mult binevenită. În plus, cunoașterea altor persoane care întâmpină aceleași dificultăți, ne face să devenim mai comunicative și să privim viața din alte perspective. Sloganul ‘Scleroză multiplă. Experiență multiplă. Strălucire multiplă’ – ne-a adus încredere în noi!”, declară Gabriela C. pacientă cu SM.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) reprezintă comunitatea care oferă tuturor persoanelor afectate de bolile neurodegenerative posibilitatea de a-și trăi viața la cel mai înalt potențial și de a asigura sprijinul de care au nevoie, până când un tratament va fi, în cele din urmă, găsit.

Sinteză: Mariana Drăgoi