2018. szeptember 6

Viorica Dăncilă Spanyolországba látogatott

Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön Spanyolországba látogatott, ahol megbeszélést folytat Pedro Sánchez spanyol kormányfővel. A román miniszterelnököt ez alkalommal fogadja IV. Fülöp spanyol király is.A hivatalos megbeszélések középpontjában a kétoldalú gazdasági, védelmi és közigazgatási kapcsolatok elmélyitése, valamint az európai alapok lehivása szerepel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Konstancai ügyészt javasolta az igazságügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség élére

Adina Florea konstancai ügyészt javasolta Tudorel Toader igazságügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetői posztjára csütörtökön.Adina Florea a konstancai törvényszéki ügyészség alkalmazásában van és jelenleg a konstancai ítélőtábla mellett működő vádhatóságnál van kiküldetésben. Florea jelöltségéről a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak is véleményt kell mondania, de a testület véleményezése nem kötelező érvényű. Ezt követően a javaslatot az igazságügyi miniszter Klaus Iohannis államelnök elé terjeszti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A PNL és a PMP parlamenti kivizsgáló bizottság létrehozását szorgalmazza a Belvédelmi Főigazgatóság tevékenységének kivizsgálására

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti kivizsgáló bizottság létrehozását szorgalmazza a Belügyminisztérium keretében működő Belvédelmi Főigazgatóság tevékenységének kivizsgálására. Florin Roman liberális képviselő bejelentette, hogy ez irányban a két párt képviselői a Képviselőház Állandó Bürójához kérést nyújtottak be. Az új bizottságnak kell kivizsgálnia, hogy a Belvédelmi Főigazgatóság megszegte-e a törvényben előirt hatáskörét az esetleges lehallgatásokkal. „Románia egyik volt miniszterelnöke és Bukarest főpolgármestere rendkivül súlyos vádakat fogalmazott meg a közösségi médiában.Nem érdekel a Firea-Dragnea-küzdelem, viszont érdekel, hogy mennyire ‘interferál’  azaz, mennyire hat kölcsönösen egymásra egy romániai titkos szolgálat és a politikai-közigazgatási élet”, szögezte le Florin Roman. Megemlitjük, hogy Gabriela Firea főpolgármester azt állitotta, hogy Carmen Dan belügyminiszter olyan dokumentumokkal érkezett a Szociáldemokrata Párt (PSD) Végrehajtó Bizottságának ülésére, amelyek a főváros prefektusa és egy államtitkár között egy közösségi portálon zajlott magánbeszélgetést tártak fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A börtön szakszervezetek bejelentették: tiltakozásba kezdenek

A börtön szakszervezetek bejelentették, hogy péntektől a fegyházak előtt tiltakozásba kezdenek, mig október 3-án mitinget szerveznek az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt. A Börtönök Országos Adminisztrációjának Szakszervezeti Szövetsége közleményben pontositotta, hogy  a követelések között szerepel: a jobb munkakörülmények biztositása, a rendkivüli munkavégzés (túlóra) kifizetése visszamenőleg, a bérkülönbségek megszüntetése és a börtön-rendőrök jogállásának jóváhagyása. A szakszervezetek ugyanakkor Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését követelik és figyelmeztetnek, hogy ha ezen tiltakozó akciójuk nyomán a hatóságok nem reagálnak, számitásba veszik a börtönök tevékenységének zárolását is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

„Közös megoldást kell elfogadniuk az afrikai sertéspestissel küzdő európai országoknak”

„Az afrikai sertéspestissel küzdő európai országoknak közösen kell felkutatniuk a megoldást e betegség megelőzésére és leküzdésre, valamint a gazdálkodók védelmezésére. Ez egy európai probléma, amelyet hosszú távu akció és nem azonnali intézkedések révén kell megoldani”, nyilatkozta a lengyel mezőgazdasági miniszter, aki megosztotta a román közszolgálati rádió tudósitójával e virus leküzdése terén országa által felhalmozott tapasztalatokat. Jan Krzysztof Ardanowski, aki részt vett a Krynica-i Gazdaségi Fórumon hozzáfűzte: „Az afrikai sertéspestis nagy kihivás számunkra, mivel nagy veszteségekkel jár. Minden intézkedést meghoztunk, hogy e betegséget ellenörzés alatt tartsuk, mivel elterjedésének kockázata nyilvánvaló.Két intézkedést fogadtunk el: az egyik előirja a vaddisznó-állomány csökkentését, hivatásos vadászok segitségével (még nem tudni, hogy ez az intézkedés mennyire hatásos és eredményes), mig a másik megoldás a biobiztonság (biológiai biztonság) lenne, amely a  járványok megelőzését szolgálja és célja az állattartó gazdaságok ellenörzése. Az afrikai sertéspestis nemcsak Lengyelország, Románia vagy más államok problémája, hanem az Európai Unió problémája, amelynek megoldást kell találnia”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Rozália Gănciulescu