Guvernul a aprobat normele de aplicare a unei legi privind eliminarea culturilor de ambrozie

Proprietarii de terenuri vor fi obligaţi ca în fiecare an, până la data de 5 iunie, să elimine ambrozia – o plantă al cărei polen provoacă diferite forme de alergii respiratorii, unele severe. Guvernul a aprobat ieri normele de aplicare a unei legi în acest domeniu, iar nerespectarea acesteia duce la amenzi care pot ajunge şi până la 20.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al executivului, Nelu Barbu:
Nelu Barbu: La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale va fi centralizată situaţia terenurilor pe care se dezvoltă această plantă şi va fi întocmit un centralizator până pe data de 25 mai în fiecare an în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligaţia acestora să elimine fiind până pe 5 iunie în fiecare an, adică până în momentul în care înfloreşte, că de fapt, asta este problema şi vor fi organizate echipe mixte care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri. Evident, normele de aplicare prevăd şi sancţiuni.
Realizator: Ambrozia creşte pe jumătate din suprafaţa judeţului Mureş. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, inginerul Ioan Rus, spune că perioada august-septembrie este cea mai bună pentru identificarea locurilor unde apare ambrozia. Şi tot acum, planta care creşte în zone necurăţate şi prost întreţinute face ravagii, pentru că produce mari cantităţi de polen.
Ioan Rus: Acum e cea mai bună perioadă, fiindcă planta se poate identifica uşor şi gradul de înmulţire e foarte mare. Dintr-o plantă pot să apară 100 de plante anul viitor. În primăvară, după răsădire, o să intervenim, se va constitui o comisie la nivel de judeţ, /…/ prefectului. În funcţie de inventarul trimis de comune, comisia prezentă la faţa locului o să îl înştiinţeze pe proprietar, iar ulterior apar sancţiunile./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 septembrie)