Coreea de Nord sărbătoreşte 70 de ani de la fondarea statului comunist

Coreea de Nord sărbătoreşte azi 70 de ani de la fondarea statului comunist printr-o paradă uriaşă. Potrivit France Presse, sute de camioane încărcate cu militari erau aliniate în zori înaintea defilării de la Phenian. Deşi se crede că de această dată tema manifestării va urmări să arate bunăstarea poporului, parada va fi observată atent pentru indiciile despre arsenalul militar, care pot demonstra angajamentul Coreei de Nord pentru dezarmarea nucleară. Observatorii consideră că o nouă etalare a rachetelor intercontinentale ar fi un gest provocator pentru relaţia cu Statele Unite.
Între cele două ţări au reapărut tensiunile, după summitul bilateral din iunie, când cei doi lideri s-au înţeles cu privire la denuclearizarea peninsulei nord-coreene. Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că tergiversează procesul, iar preşedintele Trump a anulat brusc o vizită a secretarului său de stat la Phenian. Însă un schimb recent de mesaje l-a flatat pe liderul de la Casa Albă, care vede din nou semne încurajatoare, după cum transmite corespondentul la Washington, Doina Saiciuc.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Secretarul de stat Mike Pompeo a primit din partea liderului nord-coreean, Ki Jong-un, scrisoarea pe care preşedintele Trump spusese, vineri, că o aşteaptă. „Se află pe drum către mine o scrisoare personală din partea lui Kim Jong-un”, le-a spus preşedintele reporterilor, la bordul avionului prezidenţial. Liderul de la Casa Albă spusese, cu o zi mai devreme, că recentele declaraţii ale lui Kim privind faptul că doreşte denuclearizarea Coreei de Nord în timpul mandatului Trump este o declaraţie foarte pozitivă. Cei doi lideri au corespondat cu privire la negocierile de denuclearizare. Preşedintele Trump l-a felicitat pe Kim pe media socială. Joi, Donald Trump, i-a mulţumit pe Twitter preşedintelui Kim pentru a-şi fi exprimat „credinţa de neclintit în preşedintele Trump”. Ultimele remarci ale preşedintelui Trump vin după ce oficialii sud-coreeni au declarat, în urma întâlnirii pe care au avut-o în această săptămâna la Phenian, cu Kim Jong-un, că acesta a relevat primul calendar al denuclearizării. Potrivit oficialilor sud-coreeni, Kim a spus că doreşte denuclearizarea peninsulei coreene, înainte de încheierea primului mandat prezidenţial al lui Donald Trump, la începutul anului 2021./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 septembrie)