Expoziția „România în Primul Război Mondial” la Valencia

Institutul Cultural Român de la Madrid continuă seria proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri cu prezentarea expoziției „România în Primul Război Mondial” la Muzeul de Istorie Militară din Valencia, în perioada 12 septembrie – 14 octombrie. Expoziția este organizată de Institut în colaborare cu Muzeul de Istorie Militară din Valencia, Consulatul României la Castellon de la Plana, Muzeul Național de Istorie a României și sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Expoziția prezintă pas cu pas istoria războiului și unificarea națiunii române, discursul construindu-se cu ajutorul fotografiilor, documentelor și obiectelor expuse care prezintă evenimentele și personalitățile care au marcat acești ani. Discursul istoric prezentat pe panourile cu texte și fotografii din perioada Marelui Război este completat de colecția de decorații, diplome și medalii aparținând familiei Herranz-Teodorescu, permiţându-i vizitatorului să cunoască realitatea vieții cotidiene din timpul Marelui Război.

Printre exponatele care vor fi prezentate publicului valencian enumerăm brevete pentru diferite distincții acordate unor cetățeni români și străini precum „Ordinul Steaua României”, „Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial”, „Medalia Virtutea Militară clasa a II-a”; Cască tip „Adrian”, livrete militare, barete, medalii, decorații românești acordate, atât militarilor cât și civililor, în timpul Marelui Război dar și după încheierea acestuia, reviste ori publicații din epocă.

Colecția Herranz-Teodorescu aparţine unei familii mixte, româno-spaniole, pasionate de istoria României și cuprinde peste 500 de piese din secolele XIX şi XX.

De asemenea, Muzeul de Istorie Militară din Valencia a pus la dispoziție exponate din colecția sa permanentă, respectiv armament de infanterie utilizat de armata română în Primul Război Mondial.