Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei va fi supusă votului în plenul Senatului

La această oră este programată să înceapă şedinţa de plen a Senatului unde va fi supusă votului propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei prin introducerea prevederii că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie.
Reporter: Alina Stănuţă – Iniţiativa cetăţenească are raport favorabil de la comisii şi prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. Modificând astfel articolul 48 din Constituţie care arată că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi. Iniţiativa cetăţenească a strâns trei milioane de semnături şi are nevoie de votul a două treimi din numărul senatorilor pentru a fi adoptată de Senat în calitate de cameră decizională. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că, după votul din Senat, urmează referendumul pentru modificarea Constituţiei.
Călin Popescu Tăriceanu: Astăzi, la primul punct, la plen, pe ordinea de zi este punctul referitor la modificarea articolului din Constituţie care vizează definirea familiei şi această modificare va trebui să fie supusă referendumului popular. Este obligaţia noastră de a da curs demersului care a fost iniţiat şi care s-a soldat cu peste trei milioane de semnături, deci un număr semnificativ şi reprezentativ în aşa fel încât să ne oblige la o astfel de decizie.
Reporter: Votul asupra Iniţiativei Cetăţeneşti nu ar trebui să aducă surprize. Este nevoie de peste 90 de voturi favorabile din 136. Singurii care au anunţat că votează împotrivă sunt cei de la USR. Ei au declarat că redefinirea familiei este o temă falsă. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat recent că referendumul pentru modificarea Legii fundamentale va avea loc pe 7 octombrie. În primăvară, susţinea că trebuie să se ajungă la referendum pentru că este o iniţiativă cetăţenească semnată de milioane de români care nu poate fi tratată fără importanţă./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie)