2018. szeptember 13

Az EB szintjén külön munkacsoportot hoztak létre a zsil-völgyi beruházásokért
Az Európai Bizottság (EB) szintjén külön munkacsoportot hoztak létre, amely felméri a zsil-völgyi befektetési szükségletet, hogy e szénmedence könnyebben igazodjon a szénfogyasztás csökkentésére irányuló nemzetközi tendenciákhoz, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos. A román és az európai felelős tényezők arra törekednek, hogy elviselhetőbb hatással legyen a zsil-völgyi lakosokra a tisztább energiafogyasztásra való áttérés, magyarázta az európai biztos, hozzáfűzve hogy nagy erőfeszitésébe került, hogy e régió is felkerüljön az EB által kijelölt öt kisérleti régió listájára, amelyeket segitenek az átmeneti időszak áthidalásában. „Az Európai bizottság keretében létrehozott munkacsoport már munkához látott és a román kormánnyal együtt felméri Zsil-völgye befektetési potenciálját”, mondotta Corina Creţu, aki csütörtökön, egy konferencia keretében előadást tart Petrozsényben és a részvevőkkel együtt elemzi e régió perspektiváit, a megújuló energiahasználatra való áttérés kontextusában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)
A román miniszterelnök Phil Hogan uniós biztossal találkozott
Viorica Dăncilă miniszterelnök Phil Hogannal, az európai uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikáért felelős biztossal találkozott. A felek megvitatták az afrikai sertéspestis-járvány okozta problémákat, amellyel Románia szembesül. Mintegy két órás megbeszélés után Viorica Dăncilă elmonda, hogy az európai biztosnak beszámolt a versenyképes mezőgazdaság fejlesztésére hivatott kormányintézkedésekről, illetve a sertéspestis okozta nagy károkról. „Az európai biztostól az Európai Bizottság műszaki és pénzügyi támogatását kértem az afrikai sertéspestis okozta következmények leszoritására”, fűzte hozzá Dăncilă. A miniszterelnök biztositotta vendégét, hogy az Európai Unió Tanácsának román elnöksége alatt Románia rendkivul nagy figyelmet fordit a kohéziós és a mezőgazdasági politikákra, hiszen ezen politikák fontos szerepet töltenek be a gazdaság növekedésében. Phil Hogan európai biztos a maga részéről kijelentette, hogy a Brexit költségvetés-csökkentéssel jár, mivel az EU büdzséje 12 miliárd euróval lesz szegényebb, de mindemellett sikerült megörizni Románia finanszirozási szintjét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)
A Btk-módosításokról tájékozódik a Velencei Bizottság Bukarestben
udorel Toader igazságügyi miniszter a büntetőtörvénykönyveket módosító törvénytervezetekről egyezetett csütörtökön a Velencei Bizottság küldöttségével. A parlament által korábban már elfogadott jogszabályokat jelenleg az alkotmánybíróság vizsgálja. Döntés szeptember 17-én várható.  A Velencei Bizottság október 16-án és 17-én tartja plenáris ülését, amelyen részt vesz Tudorel Toader igazságügyi miniszter is. A Velencei Bizottság küldöttsége csütörtökön és pénteken Romániában tartózkodik, hogy előkészítsen egy véleményezést a romániai büntetőkönyvek módosításával kapcsolatban. Az állásfoglalást az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése kérte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)
Kérésre felmentették tisztségéből Mircea Duşa védelmi államtitkárt
Kérésre felmentették tisztségéből Mircea Duşa védelmi államtitkárt, a Honvédelmi Minisztérium védelmi politikárt, tervezésért és külkapcsolatokért felelős főosztály vezetőjét. Viorica Dăncilă miniszterelnök döntését közölték a Hivatalos Közlönyben. Mircea Duşat a védelmi állatitári tisztségbe 2017 január 27-én nevezték ki, Sorin Grindeanu miniszterelnök határozata értelmében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)
Az első hét hónapban 1,71 százalékkal nőttek a külföldi tőkeberuházások
Az idei első hét hónapban 1,71 százalékkal, 2,314 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank.
Tavaly ugyanebben az időszakban 2,275 milliárd euró áramlott a gazdaságba. Az első fél évhez mérten jelentős lassulás figyelhető meg a hetedik hónapban, hiszen január-június között a Romániába áramló külföldi működőtőke még 30 százalékkal, 2,194 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jegybank szintén csütörtökön közölte, hogy Románia folyó fizetési mérlegének hiánya az első hét hónapban 15,5 százalékkal, 4,811 milliárd euróra nőtt. Tavaly egész évben 1,5 százalékkal, 4,586 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, a folyó fizetési mérleg  hiánya 85 százalékkal, 6,464 milliárd euróra emelkedett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)