Mii de copii abuzaţi sexual de către preoţi în Germania

În perioada cuprinsă între anii 1946-2014 în Germania au fost abuzați sexual 3677 de copii de către 1670 de preoţi catolici – scrie un raport independent publicat de săptămânalul Der Spiegel şi ediţia electronică a publicaţiei Zeit. Potrivit raportului, doar 38% dintre presupuşii făptuitori au fost subiecţii unor anchete, de cele mai multe ori acestora li se aplicau doar sancțiuni disciplinare minore. Raportul a fost elaborat de trei universităţi germane, după ce aceştia au studiat 38.000 de documente din 27 eparhii. Autorii raportului au menţionat că este posibil ca numărul celor abuzaţi să fi fost mai mare decât este menţionat în raport, din cauza faptului că cercetătorii nu au avut acces la toate documentele aflate în arhivele bisericeşti. „În unele cazuri au existat indicii clare că unele dintre documente au fost manipulate” – îi citează pe autorii raportului, publicaţia Zeit. Cercetătorii au mai declarat că în cel puţin două eparhii au fost distruse documente.

Ancheta a fost comandată de către Biserica catolică, iar raportul urma să fie dat publicităţii în data de 25 septembrie la conferinţa episopilor catolici germani.

„Avem cunoştinţă despre dimensiunea abuzurilor demonstrate în raport, suntem consternaţi şi ne este ruşine.” – a declarat despre raportul care a fost obţinut de presă episcopul regiunii Trier, Stephan Ackermann, cel care este şi purtătorul de cuvânt al conferinţei episcopilor. Acesta a spus că prin acest raport au dorit să demaşte partea întunecoasă a bisericii, pe de o parte pentru cei implicaţi, iar pe de altă parte pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple în viitor. Episcopul însă a considerat „regretabil” că raportul a ajuns în presă înainte de termen.

Apariţia acestui raport nu este primul scandal de acest gen care zguduie Biserica catolică. În anul 2015 nunciul apostolic Jozef Wesolowski a fost demis pentru deţinere de materiale pornografice (delict introdus în legislaţia Vaticanului de către papa Francisc în anul 2013) şi abuzuri sexuale asupra minorilor. Tot în acelaşi an, papa a acceptat demisia a doi episcopi americani. Este vorba despre arhiepiscopului de Saint Paul şi Minneapolis, John Clayton Nienstedt şi a adjunctului său Lee Anthony Piché. Deşi Vaticanul nu a dat explicaţii, în actul de acceptare a demisiilor a fost invocată sesizarea asociaţiilor victimelor abuzurilor sexuale – scrie portalul cruxnow.com.

În luna iunie a acestui an, arhiepiscopul australian Philip Wilson a fost demis de către papă pentru că în anii ’70 a ascuns abuzurile sexuale comise de către un preot, despre care avea cunoştinţă. Wilson a fost condamnat pentru această complicitate la doi ani închisoare în Australia. Papa Francisc a declarat că toţi preoţii care au fost condamnaţi pentru pedofilie își vor pierde în mod automat calitatea bisericească pe care o au.

Tot în Australia se desfăşoară procesul cardinalului George Pell, trezorerierul suspendat al Vaticanului, care este acuzat că a fost implicat în cazuri de pedofilie, iar ulterior a încercat să ascundă astfel de abuzuri comise de alţi preoţi. Papa Francisc a declarat că în cazul în care va fi găsit vinovat de instanţă, atunci trebuie să plece din Vatican.

Se poate observa că aceste scandaluri denotă o schimbare a atitudinii Bisericii Catolice faţă de aceste abuzuri. Papa Francisc dă dovadă de mai multă intransigență în asemenea cazuri decât conducerile anterioare ale Vaticanului.

Autor – Székely Ervin,

Rador – 13 septembrie