Comisia Europeană propune renunţarea la schimbarea sezonieră a orei oficiale

Comisia Europeană propune renunţarea la schimbarea sezonieră a orei oficiale. Fiecare stat membru trebuie să comunice până în luna aprilie a anului viitor dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. În urma unei consultări publice, organizate în această vară, 84 la sută dintre cetăţeni au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei. Are detalii corespondenta noastră Amalia Bojescu:

Reporter: 4,6 milioane de cetăţeni europeni au răspuns la consultarea publică organizată de Comisia Europeană, peste 80% susţinând renunţarea la schimbarea orei. Principalul argument invocat de aceştia a fost cel referitor la efectele negative ale schimbării orei asupra sănătăţii. Pentru a permite o tranziţie fără probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui să comunice până în aprilie 2019 dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Comisarul pentru Transporturi, Violeta Bulc, spunea că se propune un calendar ambiţios, care va permite cetăţenilor să beneficieze de această măsură fără întârziere.

Violeta Bulc: Propunem să încetăm cu aceste schimbări sezoniere ale orei de anul viitor. Acest calendar va permite cetăţenilor să culeagă roadele acestei măsuri. Vrem un calendar rapid şi încurajăm consultările la nivel naţional, pentru a asigura o bună coordonare între statele membre. Acestea trebuie să stabilească la ce oră de vară sau de iarnă să rămână.

Reporter: Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie în special în vreme de război şi în timpul crizei petroliere din anii 1970. Potrivit calendarului Comisiei, ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă./lcoman/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie