Corina Creţu face apel la autorităţile române să trimită Comisiei Europene mari proiecte de infrastructură pentru transport

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, face apel la autorităţile române să trimită Comisiei Europene mari proiecte de infrastructură pentru transport, pentru a putea absorbi fondurile comunitare alocate acestui domeniu. La o dezbatere cu cetăţenii, desfăşurată la Cluj, comisarul a spus că nu s-a redus încă birocraţia, nici procedurile, iar domeniul transportului este unul în care România a pierdut bani.

Reporter: Claudiu Pădurean – Potrivit comisarului european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, autorităţile române trebuie să facă eforturi pentru a utiliza mai bine banii europeni. Ea a declarat că în special în domeniul infrastructurii de transport există loc de mai bine.

Corina Creţu: Domeniul transporturilor este un domeniu în care România a pierdut bani. Ştiţi foarte bine că în 2007-2013 România a reuşit o rată de absorbţie de 20%, două miliarde s-au pierdut pe transport. Acum analizăm – proiectul de metrou de la Gara de Nord la Otopeni, este un proiect pe care îl avem pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare depus de România. Şi aş vrea să spun că nu mai avem proiecte noi în afară de fazarea proiectelor de apă şi de canalizare.

Reporter: De asemenea, Corina Creţu a declarat că banii europeni ar putea fi folosiţi pentru autostrăzi, precum cea dintre Sibiu şi Piteşti, ori pentru autostrada Montana, care ar urma să lege Moldova şi Transilvania. Ea a afirmat că banii din actualul buget european pot fi folosiţi pentru realizarea tuturor studiilor tehnice, iar construcţia efectivă ar putea începe din 2021 cu bani din viitorul buget al Uniunii./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie