La Buşteni se desfăşoară, în aceste zile, manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, celebrării Marii Uniri şi împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman. Ridicată în anii 1926-1928, la iniţiativa Reginei Maria, Crucea de pe Caraiman a fost înregistrată şi în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume, amplasată pe un vârf de munte. Ea a intrat, în acest an, într-un amplu proces de restaurare cu fonduri europene, a anunţat ministrul apărării, Mihai Fifor:
Mihai Fifor: Un proiect care se va finaliza la sfârşitul anului 2020, extrem de ambiţios, cu o implicare extrem de serioasă şi din partea autorităţilor locale, dar şi din partea echipei de proiecte a Ministerului Apărării Naţionale. Ne dorim ca la finele anului 2020 să fi putut reda românilor şi României monumentul de pe Caraiman în toată splendoarea sa, astfel încâ să poată dăinui cel puţin încă 90 de ani de acum înainte.
Realizator: Astăzi, la Crucea de pe Caraiman vor avea loc, între altele, o depunere de coroane şi o prezentare a acţiunilor Armatei Române în Războiul de Întregire a Neamului. De asemenea, la Buşteni vor fi organizate expoziţii, exerciţii demonstrative de supravieţuire şi escaladă, precum şi un concert de muzică de fanfară./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 septembrie)