Concursul Internațional “Talk! Talk! Korea” la ceas aniversar

În anul 2013, a fost înființat concursul internațional “Talk! Talk! Korea” din dorința de a promova imaginea Republicii Coreea în întreaga lume. Organizatori au fost desemnați Ministerul Culturii, Sporturilor și Turismului, Serviciul Coreean de Informație și Cultură (KOCIS) și Ministerul Afacerilor Externe.

Pentru a ilustra cât mai sugestiv universul coreean, faniilor internaționali li s-a conferit posibilitatea de a “ evolua” la câteva categorii: video, fotografii, webtoon (benzi desenate publicate pe internet), desene, dar și la o așa – numită „temă specială”, alta la fiecare ediție. Concursul se desfășoară pe parcursul mai multor etape, dar în luna septembrie se anunță premianții. Lucrările înscrise din întreaga lume sunt votate de un juriu (60%) dar și de public – online (40%).

Și pentru a fi atractiv concursul oferă și recompense: câștigătorilor Marelui Premiu, la fiecare categorie, o invitație de a efectua o excursie de câteva zile în Coreea (timp în care se realizează și un documentar, ulterior difuzat pe postul “Arirang International Broadcasting”), iar ocupanților celorlalte locuri diverse obiecte (laptopuri, tablete, camere video, căști Bluetooth, compact discuri, ceasuri și un Talk Talk Box). De asemenea, celor care votează online li se acordă compact discuri cu formații k-pop îndrăgite și tricouri. 

La ediția aniversară a celor cinci ani de existență, “Talk! Talk! Korea”, sub titulatura “Descoperă Coreea în Țara ta”,  au existat următoarele secțiuni: Korean Food, Beauty Products & Style, Songs and Dramas, ETC (Hanbok, Hangeul, taekwondo) și Tema specială – “Pacea în Peninsula Coreeană”. În total au fost trimise peste 30.000 de lucrări din peste 130 de țări!

Și în România, concursul “Talk! Talk! Korea” este cunoscut, iar din 2013 și până acum numărul participanților a crescut. Și rezultatele au început să apară, ca de exemplu în 2015, Teodora Cobzaru din Focșani a câștigat premiul al III-lea la categoria „Arirang” iar acum în 2018, Alexandra Ștefania Grigorie a obținut locul al III-lea la secțiunea „Korean food”  și Teodora Vasilescu a ocupat al IV-lea, la categoria Tema specială – “Pacea pe Peninsula Coreeană”.

Două tinere pe care vă invit să le cunoaște din următorul dialog:

Alexandra Ștefania Grigorie: Părinții și prietenii mă alintă Andra. Sunt născută în Calafat, un oraș mic de la Dunăre, plin de peisaje și locuri frumoase. Am urmat liceul Teoretic Independența din Calafat și apoi am studiat Fashion Design la Universitatea Națională de Arte din București. Sunt pasionată de artă, călătorii și culturi noi.

Teodora Vasilescu: Eu sunt din Județul Prahova și studiez tot la Universitatea Națională de Arte din București.

O.G: Cum ați  descoperit universul coreean  și în special cum de v-ați apropiat de arta coreeană? Cum v-a schimbat această pasiune?

A.Ș.G.: Primul meu contact cu universul coreean a fost în liceu când a fost difuzată K-drama “Legendele Palatului”. Am fost captivată de costume, de accesorii mai ales de cele pentru păr, de eleganța personajelor, de limba coreeană care mi s-a părut atât de melodioasă. Era o lume complet nouă pentru mine. Am continuat să urmăresc filme coreene (atât cu subiecte istorice, dar și cele moderne) pentru că de fiecare dată am învățat ceva nou. A fost și este o sursă de inspirație pentru mine.

T.V: Am descoperit universul coreean prin intermediul surorii mele, dar și al mass-media,  iar ulterior am aprofundat latura artistică, în special zona tradițională. Această pasiune m-a ajutat să îmi schimb viziunea asupra diferitelor culturi din întreaga lume. De fapt, și eu am descoperit acest univers tot în liceu și tot prin intermediul k-dramelor istorice unde este valorificată arta tradițională. Acest studiu a avut un impact pozitiv asupra mea, fiindcă fac totul din plăcere și cu interes.

O.G: Cum ați aflat despre concursul “Talk! Talk! Korea”? În cât timp v-ați pregătit pentru el? Cu cine ați colaborat pentru realizarea lui?

G.A.Ș: În urmă cu trei ani mi-am dorit să cunosc mai bine această zonă culturală. Așa că am găsit pe Facebook la pagina Ambasadei Republicii Coreea din România, informații și despre Concursul “Talk! Talk! Korea”. Și m-am gândit că este o provocare și ce ar fi să încerc! Acum trei ani nu m-am aflat printre cei selectați dar nu m-am descurajat și am revenit anul acesta. Între timp, am participat la Maratonul Culturii Coreene în 2015, la cursuri de dans cu evantaiul (Buchaechum) organizat de Ambasada Republicii Coreea, unde am studiat cu o  profesoară de la Institutul de dansuri tradiționale coreene, apoi am creat și o trupă de dans Arirang” coordonată de una din participantele la curs. În același timp, am început să învăț limba coreeană, dar și rețetele lor culinare. Așa mi-a venit ideea ca anul acesta să mă înscriu la categoria Korean Food” cu un film pe care l-am regizat și editat, iar soțul meu l-a înregistrat. Și succesul a fost peste așteptări deoarece am obținut locul al treilea la această secțiune. Pentru mine o performanță de neuitat!

https://www.youtube.com/watch?v=hGVPHBmPro0

 V.T: Eu am aflat despre concurs din reclamele de pe rețelele de socializare. Însă din cauză că l-am descoperit destul de târziu, am avut doar o săptâmână la dispoziție. Eu m-am înscris la categoria Tema specială – Pacea pe Peninsula Coreeană”. Arta coreeană în sine este impresionantă prin tehnicile folosite, atât în desen, pictură, cât și în caligrafie sau alte forme ale sale. Aceasta se bazează în general pe tușe negre și laviuri delicate de un colorit cald, fără o explozie de culori, ci pur și simplu se pune accentul acolo unde este nevoie pentru a avea un impact vizual. Așadar, pentru concurs am pregătit un desen în acuarelă care a avut ca subiect pacea din această zonă. Pentru a sugera o astfel de temă m-am gândit că cel mai potrivit motiv ar fi cel al dansului tradițional cu evantaie, element comun atât pentru Coreea de Nord, cât și pentru Coreea de Sud. Dansul menționat își are rădăcini ritualice vechi și este o reprezentare a ceremoniilor de venerare a zeilor. Și-a păstrat peste timp importanța fiind prezent și astăzi în cultura coreeană, la diverse festivități sau ceremonii. El se bazează în mod principal pe eleganță și pe mișcarea cât mai grațioasă a evantaielor, ceea ce sugerează o atmosferă de liniște și pace.  Stări pe care le-am redat în desenul meu. Sincer, nu mă așteptam să fie atât de apreciat și sunt bucuroasă pentru reușita mea, adică locul al  patrulea la secțiune Tema specială – “Pacea pe Peninsula Coreeană”.

O.G: Vă mulțumesc și vă doresc succes pe mai departe!

Octavia Galescu

RADOR – 17 septembrie