Audieri în cazul violenţelor din 10 august

Ministrul de interne, Carmen Dan, şi comandatul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, colonel Cătălin Paraschiv, au fost audiaţi astăzi în Comisia parlamentară pentru drepturile omului în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. La discuţii a fost prezent şi avocatul poporului, Victor Ciorbea.

Reporter: Cătălin Purcaru – Aproximativ o oră a durat audierea celor trei în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. La începutul şedinţei au fost proiectate imagini cu violenţele din 10 august, în timp ce mai mulţi membri ai comisiei au dorit să afle cum s-au respectat drepturile cetăţenilor aflaţi la protest în Piaţa Victoriei. Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, colonel Cătălin Paraschiv, a susţinut că-şi asumă atât faptele sale în calitate de comandant, cat şi pe cele ale subordonaţilor săi. El a precizat totodată că de mai bine de o lună i se impută un colaj de imagini cu violenţele din 10 august. Mai mult, colonelul Paraschiv a afirmat că prezentarea filmărilor din timpul protestelor încalcă o decizie a CCR.
Comandantul Brigăzii speciale a Jandarmeriei Române a fost susţinut în timpul audierii de ministrul de interne, Carmen Dan. Aceasta consideră că trebuia prezentate şi imagini cu jandarmii care au fost agresaţi la protestele din 10 august.

Carmen Dan: Poate că ar fi fost bine ca acele imagini să conţină şi pasajele în care jandarmii erau loviţi cu pietre din caldarâm, cu balize sau cu garduri. Jandarmii nu fac subiectul acestei comisii. Abordarea ar fi trebuit să fie echidistantă şi echilibrată şi să vedem această problematică din dubla perspectivă. Pentru momentele în care jandarmii şi-au depăşit, într-un fel sau altul, va rămâne să constate asta organul abilitat.

Reporter: Ministrul Carmen Dan a precizat că a doua zi după proteste a fost declanşată o anchetă internă la nivelul Jandarmeriei pentru a se cerceta eventualele abateri disciplinare. Ancheta a fost suspendată la momentul în care Parchetul Militar a început cercetările în privinţa evenimentelor din 10 august – a adăugat Carmen Dan.

Ministrul a afirmat că atât timp cât există instituţii abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu drepturile omului, nu se poate pronunţa în calitate de ministru, mai ales că există un dosar în instrumentare la Parchetul Militar. Ministrul de interne le-a explicat membrilor comisiei că trebuie verificat tot cadrul în care s-a desfăşurat intervenţia jandarmilor şi s-a arătat convins că organele de anchetă vor analiza acest lucru./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 septembrie