2018. szeptember 19

Liviu Dragnea pártelnök lemondását követeli több PSD-vezető

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek az azonnali lemondását követeli mindkét tisztségéből egy szerdán közzétett nyílt levélben a párt három alelnöke. A Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Adrian Ţuţuianu szenátusi alelnök által aláírt levél szerint Dragnea önkényesen és rossz irányba vezeti a pártot. A három alelnök azt írta, hogy Dragnea jogi helyzete sérülékennyé teszi a PSD-t, amelynek támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint több mint tíz százalékponttal csökkent a 2016-os választások óta. A pártelnököt korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, később újabb korrupciós ügyben vádolták meg. Dragneát második perében is első fokon letöltendő börtönre ítélték, szerdán pedig kiderült, hogy fellebbviteli tárgyalása október 8-án kezdődik. Dragnea érintettsége bírálói szerint hitelteleníti a kormánypártnak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítéseit, a PSD pedig emiatt állandó konfliktusba került Románia elnökével, az ellenzéki pártokkal a titkosszolgálattal, a korrupcióellenes ügyészséggel és a civil társadalommal. A három alelnök szerint a pártelnök lemondása után – a Dragnea által háttérből irányított és ügyvezető elnökké előléptetett – Viorica Dancila kormányfőnek kellene a PSD ideiglenes vezetését ellátnia egy 2019 első felében megrendezendő rendkívüli tisztújító kongresszusig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

Liviu Dragnea reagált a lemondását követelő PSD-vezetők nyílt levelére

Azzal vádolja a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a lemondását követelő párttársait, hogy összejátszanak Klaus Johannis államfővel, a korrupcióellenes ügyészséggel és a titkosszolgálatokkal. Liviu Dragnea újságírói kérdésre azt a levelet kommentálta szerdán, amelyben a PSD vezetőinek egy része azt kéri, hogy ideiglenesen Viorica Dăncilă kormányfő vegye át a pártelnöki tisztséget. A politikus közölte: a levelet nem olvasta ugyan, de a lényegét ismeri. „Az aláírók azt szeretnék, hogy sorakozzunk fel Klaus Johannis, a SPP, a SRI, a DNA és az ellenzéki pártok mellé. Pártelnökként és nem tehetem a PSD-t olyan intézmények eszközévé, amelyeknek nem lenne szabad beavatkozniuk a politikába” – jelentette ki Dragnea, aki a párt pénteki végrehajtó bizottsági ülése utánra ígérte a levéllel kapcsolatos álláspontjának a részletezését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

Kétnapos lesz az alkotmánymódosító népszavazás

Kétnapos lesz a család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító népszavazás, s azt október 6-7-én rendezik meg – erről keddi rendkívüli ülésén hozott sürgősségi rendeletet a kormány, módosítva ezzel a népszavazási törvényt. A családot „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” meghatározó, az azonos neműek házasságkötésének legalizálását ellehetetlenítő törvénytervezetet – egy polgári kezdeményezés alapján – múlt héten fogadta el a román szenátus. A hatályos alkotmányban „a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága” szerepel. A szavazólapokon nem szerepel majd szövegszerűen a család új meghatározása, hanem arra a kérdésre kell majd igennel vagy nemmel voksolniuk a választóknak, hogy „egyet ért-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament?”. Viorica Dăncilă miniszterelnök a keddi kormányülés nyilvános részén azt mondta: a törvényes feltételek teljesülése nyomán a kormánynak kötelessége megszervezni a népszavazást, amelyen a választópolgárok dönthetnek a több mint hárommillió állampolgár által kezdeményezett alkotmánymódosításról, a voksolás pedig azért tart két napig, hogy lehetőséget biztosítsanak minden választónak álláspontja kinyilvánítására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

Robbanásszerűen bővült augusztusban a romániai autópiac

Robbanásszerűen bővült augusztusban a romániai autópiac. Míg az európai átlag 31,2 százalék volt, Romániában csaknem 113 százalékkal több új autót írtak be forgalomba, mint 2017 augusztusában – derül ki a Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által szerdán közzétett adatokból. Idén augusztusban Romániában 25 546 gépkocsit írtak be forgalomba, míg egy évvel korábban 12 001 darabot, ez 112,9 százalékos növekedést jelent. Jelentős bővülést jegyeztek Lengyelországban (64,3 százalék) és Litvániában (58,5 százalék) is. Bár általában augusztus számít a leggyengébb hónapnak autóeladások szempontjából, az európai piacon az idei nyolcadik hónapban mégis 31,2 százalékos növekedést regisztráltak. Ez nagy valószínűséggel azzal magyarázható, hogy szeptember 1-jétől sokkal szigorúbb légszennyezési teszteket vezetnek be, ezért a gyártók nagyon vonzó árakon kínálták eladásra azokat a járműveiket, amelyek nem teljesítenék az újonnan bevezetendő normákat. Emiatt nagyon sok európai államban 10 százalék fölötti növekedés figyelhető meg – magyarázza az ACEA.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

Andrei Demeny, RADOR