Participarea României la Târgul de Carte de la Göteborg 2018

România participă şi în acest an la Târgul de Carte de la Göteborg, în perioada 27-30 septembrie 2018. Ediţia curentă are ca teme principale respectul și toleranța, care vor fi reflectate în cadrul unor evenimente culturale, literare și vizuale.

Temele adiacente ale celei de-a 34-a  ediție a Târgului de Carte Bok&Bibliotek sunt literatura crime fiction, precum și imaginea și ilustrația ca forme de expresie narativă. La această ediție a târgului sunt invitați scriitori, editori, profesori, jurnaliști printre care se numără Rebecka Bülow, Ylva Gripfelt, Bogdan Hrib, Khashayar Naderehvandi, Victoria Pătrașcu, Mårten Sandén,  Stelian Țurlea, Arina Stoenescu, Felix-Narcis Nicolau, Ingmar Söhrman. România a fost țară invitată a Târgului de Carte de la Göteborg în 2013.

În 2018, Institutul Cultural Român, prin reprezentanța de la Stockholm și Direcția Centrul Cărții, organizează 12 evenimente, ce includ zece seminarii (atât în cadrul programului oficial al târgului, cât și la standul EUNIC) și lecturi dedicate traducerii. Literatura română este reprezentată şi în cadrul standului EUNIC Stockholm, reţeaua institutelor culturale din Suedia. Printre temele abordate, în timpul dezbaterilor de la Târgul de la Göteborg, se află „Dinamica imaginii și creativitatea în literatura pentru copii“ – studii de caz România/Suedia, „Limba română și istoria predării sale în Suedia“ (program în cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri), lansarea ediției speciale a revistei „Kritiker“ dedicată literaturii române (program în cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri), „Show me your story:The art of visual storytelling“, „Arta ilustrației“, „European crime: Shaping the perfect crime novel“, „Criminal minds“, „Între mări calde și reci: Crime Fiction în România și Țările Nordice“, „Între mări calde și reci: Crime Fiction în România și Țările Nordice“. Standul cu numele Café Europa, la care vor fi invitați, pe parcursul târgului, scriitori din numeroase ţări europene, este rezultatul colaborării dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Olandei, Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Polonez, Institutul Suedez şi Asociația „Judisk Kultur“ din Suedia.

Invitații români şi suedezi sunt:

Rebecka Bülow jurnalist, traducătoare din limba română în suedeză și editor la revista literară Kritiker.

Ylva Gripfelt face parte din consiliul redacțional al revistei literare Kritiker.

Bogdan Hrib, autor de serii polițiste, de ficțiune, science fiction și fantasy, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Profesioniștilor în Relații Publice, cadru didactic asociat la Facultatea de Management din SNSPA, iar din 2010 vicepreședinte al clubului Romanian Crime Writers.

Khashayar Naderehvandi, poet,face parte din consiliul redacțional al revistei literare „Kritiker“.

-Felix-Narcis Nicolau, lector de limba română în cadrul Centrului pentru Limbi Străine şi Literatură, Universitatea din Lund, prozator, eseist, poet şi critic literar.

Victoria Pătrașcu, autoare de literatură pentru copii, redactor la reviste culturale.

Mårten Sandén, autor de cărți pentru copii și adolescenți și compozitor. A primit premiul Astrid Lindgren 2015 și este membru al Academiei de carte pentru copii din Suedia.

Arina Stoenescu, ilustrator, designer grafic, cadru didactic și doctorand la Universitatea Södertörn, editor şi traducător din limbile română şi suedeză;

Ingmar Söhrman, lingvist, profesor titular de limbi romanice la Universitatea din Göteborg din 2011. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1991 la Universitatea din Uppsala cu o cercetare asupra limbilor romanice. În 2006 a devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române);

Stelian Țurlea, autor de serii polițiste, de ficțiune, publicistică, cărţi pentru copii şi de traduceri.

Sorina Vazelina (pseud. pentru Sorina Vasilescu), designer grafic, ilustratoare și autoare de benzi desenate.

Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg de anul acesta este realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Direcția Centrul Cărții din cadrul ICR, cu sprijinul Departamentului EUNIC din cadrul ICR, în colaborare cu reţeaua EUNIC Stockholm, revistele literare suedeze „Kritiker“, „Lyrikvännen“ și Editura suedeză „pionier press“.

Sinteză: Mariana Drăgoi