DEUTSCHE WELLE: Germania între trei mări

Germania planifică relații mai strânse cu statele din estul Europei. Heiko Maas, ministrul german de Externe, și-a exprimat dorința de a face parte din ”Inițiativa celor Trei Mări”.

Ministrul german de Externe vorbește în România despre o ”nouă politică pentru Est”, folosindu-se de întâlnirea din cadrul ”Inițiativei celor Trei Mări” pentru a face reclamă Germaniei. Este a treia întâlnire a celor 12 state membre ale UE situate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră. Germania participă pentru prima dată, dar, spune Heiko Maas în fața șefilor de stat aflați la București, nu va fi și ultima.

Primele două summituri au fost privite de la distanță de către Germania și cu oarecare scepticism. Inițiată în 2015 de către Polonia și Croația, inițiativa părea că urmărește o oarecare delimitare, o ”New Europe”, așa cum spuneau SUA pe vremea președintelui George W. Bush. Dar Inițiativa celor Trei Mări reunește 11 țări care au aderat la UE abia în acest mileniu, plus – ca excepție – Austria.

Germania e interesată

Germania are de gând să participe activ la această inițiativă. În cadrul discursului său de la București, ministrul german de Externe a numit diferite motive pentru care Germania merită să intre în joc. Motivele sunt politice și economice, dar sigur că și deschiderea Germaniei la Marea Baltică joacă un rol important. Heiko Maas consideră Inițiativa celor Trei Mări un forum pe care Germania vrea să-l utilizeze pentru a colabora cu vecinii din est pe probleme ”politice, dar și de infrastructură și energie”.

Punct critic – Nord Stream 2

Mai ales în ceea ce privește infrastructura și energia, Inițiativa celor Trei Mări ar putea fi definită ca o ”cușcă cu lei” pentru Germania. Mulți dintre reprezentanții Europei de Est văd cu ochi critici mai ales proiectul Nord Stream 2. Conducta, care ar urma să transporte gaze din Rusia către Germania, nu este problematică numai pentru Ucraina. Nici Polonia nu se declară mulțumită cu această strategie. Și mai sunt și alții de aceeași părere.

Mai ales Donald Trump a ieșit în evidență recent prin cuvintele sale dure la adresa Germaniei privind chestiunea gazelor. Aceeași atitudine critică a avut-o la ultima întâlnire a Inițiativei celor Trei Mări. Trump a fost invitat la acel summit în Polonia. De această dată, din partea SUA este prezent ministrul Energiei, Perry. Dar Heiko Maas nu s-a lăsat intimidat: ”Oricum există critici la adresa Nord Stream 2 și în afara acestei întruniri”.

Germania ca ”întemeietor de punți”?

Lui Maas îi este clar că statele Europei de Est își doresc o relațe apropiată cu SUA, dar și că Rusia și China au interese în regiune. Maas a vorbit la București despre unitatea europeană și a făcut un apel către toți participanții să nu uite țările din afara UE, pentru că, altfel, ”vecinătatea noastră apropiată” va fi influențată de alții.

Mai concret, Germania dorește să își asume rolul de ”întemeietor de punți” între Est și Vest. Firmele germane ar trebui să participe la proiecte de infrastructură în regiune, iar schimbul de forțe de muncă între est și vest trebuie încurajat, spune Maas. Iar țările din Balcanii de Vest, a mai adăugat Maas, trebuie să fie sprijinite în continuare în eforturile lor de a adera la UE și NATO. Heiko Maas dorește să dea un semnal: și anume că Germania nu privește numai către Vest. Numește acest semnal ”Noua politică pentru Est”.

Oare poate Germania să-și ducă la îndeplinire noul său plan al politicii de est și în cardul Inițiativei celor Trei Mări? Cel puțin președintele României, Klaus Iohannis – gazda evenimentului – și președintele Comisiei Europene, Juncker, au dat un semnal pozitiv. Iar Germania este încrezătoare. După ”campania sa de publicitate” de la București, Mass se apucă de treabă imediat și pleacă spre Macedonia și Albania.

Fabian von der Mark

https://www.dw.com/ro/germania-%C3%AEntre-trei-m%C4%83ri/a-45543618/

DEUTSCHE WELLE, 18 septembrie