Câteva sute de biciclişti au fost astăzi într-un marş de protest prin Bucureşti, în încercarea de a atrage atenţia Primăriei capitalei că transportul alternativ are nevoie de infrastructură. Este cel de-al cincilea an de când Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ OPTAR face acest gen de protest pe două roţi, în fiecare primăvara şi toamnă. Bogdan Isopescu are detalii despre Marşul bicicliştilor.
Reporter: Marşul a început în jurul orei 15:30, din faţa Parcului Regele Mihai I, fost Herăstrău, iar bicicliştii s-au îndreptat pe Calea Victoriei către Palatul Parlamentului şi apoi către Primăria capitalei, unde s-au oprit pentru a-şi face auzit sloganul „Firea, fă ceva!”.
Marian Ivan, preşedintele OPTAR: Noi avem un mesaj până anul trecut: „Mesaj pentru oameni”. De data asta am considerat că mesajul este mult prea blând. Primăria Municipiului Bucureşti nu a realizat absolut nimic din ceea ce prevedea Planul de mobilitate urbană durabilă, măsuri urgente şi am considerat că trebuie mesajul să fie mult mai clar: „Firea, fă ceva!”.
Reporter: Bicicliştii din Bucureşti spun că a merge pe două roţi prin capitală este o dovadă de curaj. Vina nu este doar a autorităţilor.
-: Nu prea merg cu bicicleta, tocmai de teamă că sunt prea multe maşini şi nu păstrează spaţiu suficient între noi, se bagă aiurea.
-: Acum au apărut şi trotinetele electrice, overboard-urile. Suntem, să zicem, în aceeaşi oală, adică trebuie să mergem pe trotuar sau să riscăm să mergem pe şosea.
-: În momentul în care ai parcate maşini pe banda I, pe trotuare şi pe trecerea de pietoni, vizibilitatea este minimă pentru orice participant la trafic, că eşti pieton, biciclist sau şofer.
Reporter: Marşul de protest al bicicliştilor este organizat de două ori pe an – de Ziua mondială a Pământului şi de Ziua internaţională a mobilităţii, cea care promovează transportul alternativ./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 septembrie)