Nava chinezească „Peace Ark” a ajuns în portul venezuelean La Guaira

O navă chinezească a călătorit către Venezuela pentru prima dată, în urma vizitei pe care preşedintele Nicolas Maduro a efectuat-o luna aceasta la Beijing, unde a încercat să obţină sprijinul Chinei pentru economia aflată în dificultate a Venezuelei. Vasul, o navă medicală, cunoscută sub numele de „Peace Ark”, a ajuns sâmbătă în portul venezuelean La Guaira pentru o perioadă de opt zile de „vizite prieteneşti” în ţară, a transmis duminică agenţia de presă oficială chineză Xinhua. Nicolas Maduro, al cărui guvern de stânga este în dificultate din cauza recesiunii care a intrat în al cincilea an şi a hiperinflaţiei, a efectuat o vizită în China la începutul acestei luni.

Liderii chinezi au promis ajutor însă nu au făcut referiri la posibile noi acordări de fonduri. China a fost un important susţinător al Venezuelei în ultimii ani, în ultimul deceniu acordând diverse împrumuturi în schimbul petrolului, măsuri care au ajutat China să-şi asigure aprovizionarea cu energie a economiei sale, spijinind astfel un aliat anti-american în America Latină. În urmă cu trei ani însă, fluxul de numerar s-a oprit când Venezuela a cerut modificarea condiţiilor de plată pe fondul prăbuşirii cotaţiilor de pe pieţele de petrol, fenomen ce a aruncat economia ţării, controlată de guvern, într-un colaps provocat de fenomenul hiperinfaţionist.

Ministerul de Finanţe din Venezuela anunţa în luna iulie că va primi 250 de milioane de dolari americani din partea Băncii de Dezvoltare a Chinei, fonduri destinate impulsionării producţiei de petrolo, însă nu a detaliat comunicatul. Venezuela acceptase anterior un împrumut în sumă de cinci miliarde de dolari din partea Chinei pentru sectorul său petrolier, aflat în dificultate, însă nu a primit deocamdată întreaga sumă.

Agenţia de presă Xinhua a transmis că, în timpul vizitei, comandantul navei chineze va vizita oficiali militari şi politici şi va inspecta câteva obiective militare şi medicale./cstoica/pvelisar

www.reuters.com – 23 septembrie