Experimentul italian va putea să schimbe politica globală

Fostul consilier al preşedintelui american, Steve Bannon spune că „astăzi Italia este centrul universului”, pentru că guvernul de coaliţie italian este un experiment, care dacă va funcţiona va putea schimba politica globală – scrie Politico. Bannon se află din nou în Europa, pentru a-şi construi organizaţia sa cu sediul în Bruxelles, numită Mişcare. Aşa cum am arătat, mai multe partide populiste şi naţionaliste din Europa contează pe sprijinul Mişcării, organizație care şi-a propus să coordoneze şi să ofere consultanţă acestor partide, înaintea alegerilor europarlamentare. Până în prezent însă, politicienii vizaţi de Bannon au reacţionat cu prudenţă la oferta Mişcării.

Steve Bannon a declarat pentru Politico: „5 Stele (principalul partid de guvernământ din Italia n. r.) este un partid populist cu tendinţe naţionaliste, Liga (este vorba despre Liga Nordului partid în coaliţie cu 5 Stele n. r.) este un partid naţionalist cu tendinţe populiste, şi este foarte important ca acesta să funcţioneze aşa, pentru că reprezintă un model pentru democraţiile industriale de la Statele Unite, până în Asia”.

Matteo Salvini (viceprim ministru italian şi preşedintele Ligii Nordului n. r.) s-a alăturat deja Mişcării pe care Bannon a descris-o nu ca pe un partid politic, ci drept o uniune relaxată a unor persoane. Totodată, Steve Bannon l-a contactat şi pe preşedintele 5 Stele, Luigi di Maio. Potrivit surselor care cunosc situaţia din 5 Stele, tonul întâlnirii dintre Bannon și Di Maio a fost unul constructiv, dar partidul italian încă nu s-a decis dacă va intra sau nu în Mişcare.

De altfel Mişcarea a fost fondată de un avocat din Bruxelles, Mischaël Modrikamen, care este liderul unui mic partid de extremă dreapta, iar Bannon doar în această vară a început să facă o campanie în numele acestei organizaţii.

Bannon duce tratative cu partidul german AfD, cu franţuzoaica Marine Le Pen şi cu premierul maghiar Orbán Viktor, în schimb nu agreează populismul de stânga promovat de 5 Stele. Liderii acestui partid sunt îngrijorați că prin aderarea la organizația Mişcare ar putea pierde mulţi votanţi. Bannon a explicat: guvernarea celor două partide italiene reprezintă un compromis, dar există anumite valori în legătură cu care nu poate să fie vorba de niciun compromis, ca de exemplu refuzul acceptării imigranţilor, suveranitatea naţională, lupta împotriva capitalismului de cumetrie şi integritatea politicienilor. Aceste valori – spune Bannon – sunt comune pentru cele două partide.

În finalul articolului Politico scrie: „Bannon va pleca duminică la Budapesta şi la Praga, unde se va întâlni cu politicieni de extremă dreaptă, printre care cu Orbán Viktor”.

Székely Ervin, Rador