« Teza mea în 180 de secunde » la Lausanne, în Elveția

Concursul de popularizare a științei « Teza mea în 180 de secunde » a devenit o rampă de lansare pentru tinerii doctoranzi francofoni de-a lungul anilor. În acest an, dintre cele 18 finale naționale organizate în întreaga lume, Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF)  a co-organizat 13 în Africa, Orientul mijlociu și Europa Centrală și de Est. AUF contribuie astfel la extinderea internațională a acestui important concurs și la deschiderea din ce în ce mai mare a acestuia către țările din sud, al căror număr a crescut constant din 2015.

Creat de către Asociația Francofonă pentru Cunoaștere (ACFAS) în 2012, concursul „Teza mea în 180 de secunde” este inspirat de concursul « The Three Minutes Thesis » lansat în 2008 la Universitatea din Queensland, Australia. În 2014, ACFAS a aderat la Centrul Național al Cercetării Științifice (CNRS) și la Conferința președinților de universități (CPU) din Franța, împreună cu Centrul Național pentru Cercetare Științifică și Tehnică din Maroc (CNRST) și cu Universitatea din Liège, în Belgia, astfel încât aceste instituții să organizeze concursul pe teritoriul lor și să participe la prima finală internațională organizată la Montreal. În 2015, AUF s-a alăturat comitetului internațional; a urmat apoi Elveția în 2016, cu Conferința universitară din vestul Elveției (CUSO).

 În acest an, câștigătorii concursurilor naționale, organizate în fiecare țară participantă în perioada martie-iulie 2018, se întâlnesc pe 27 septembrie la Lausanne, Elveția, pentru a participa la cea de-a 5-a ediție a concursului francofon de elocvență și de popularizare a științei « Teza mea în 180 de secunde ». Dintre cei 18 doctoranzi prezenți, 13 au fost selectați prin concursuri naționale co-organizate de către AUF.

Pentru abilitatea prezentării subiectului său de cercetare doctorală, « Biografia limbajului, un instrument pedagogic plurivalent » (« La biographie langagière, un outil didactique plurivalent »), Veronica Hagi a fost declarată cel mai bun performer ştiinţific francofon al anului 2018 în România, cu ocazia finalei naţionale a concursului « Teza mea de doctorat în 180 secunde ». Veronica Hagi este doctorand la Şcoala doctorală a Universităţii Ovidius din Constanţa şi studiază multilingvismul şi raporturile personale cu limbile vorbite, din punct de vedere pedagogic, psihologic şi antropologic.

Pentru această mare finală internațională la Lausanne, principiul este același ca și pentru competițiile naționale: cei 18 tineri doctoranzi vor trebui să-și prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în fața unui public divers și neinițiat, în limba franceză, într-un mod clar, distractiv și convingător, dar mai ales .. în 180 de secunde! Și bazându-se pe un singur diapozitiv, fără alte mijloace.

Evenimentul va fi difuzat în direct pe pagina de Facebook a Universității din Lausanne și a AUF astăzi, 27 septembrie, începând cu ora 19.00.