2018. szeptember 28

Döntött a DIICOT a hazaárulásért bepanaszolt Dăncilă ügyében
Megszüntette az eljárást a DIICOT abban az ügyben, amelyet Ludovic Orban, a PNL elnökének feljelentése nyomán nyitottak Viorica Dăncilă kormányfő ellen hazaárulás miatt, miután a kormány memorandumot fogadott el az izraeli román nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetéséről. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) azt követően zárta le az eljárást, hogy megállapította: a feljelentésben felsorolt tettekre nem került sor.  Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke május 17-én állampolgári minőségében feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő, Viorica Dăncilă és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea ellen. Dăncilă kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének elbitorlásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, Dragneát pedig szintén titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolta azon memorandum miatt, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)
Alkotmánybíróság: az azonos nemű élettársaknak joguk van a kapcsolatuk elismerésére
Az élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pároknak joguk van a magán- és a családi élethez, illetve együttélésük törvényes elismeréséhez – állapította meg az alkotmánybíróság. A taláros testület a Coman-Hamilton ügyben hozott döntésének indoklását közölte csütörtökön, tíz nappal a „hagyományos” család szentesítéséről szóló alkotmánymódosító referendum előtt. Mint ismert, az alkotmánybírák július 18-án úgy határoztak: Romániának el kell ismernie a külföldön kötött melegházassággal járó jogköröket, ha a házastársak letelepednek az országban. Döntését az indoklás szerint az Európai Unió Bíróságának kötelező érvényű határozatára alapozta az alkotmánybíróság. E szerint az azonos nemű pároknak a heteroszexuális párokhoz hasonlóan joguk van a magán- és a családi élethez. Ezeket a jogokat az Európai Unió Alapjogi Chartájának 7. cikkelye, az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelye és Románia alkotmányának 26. paragrafusa is szavatolja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)
Románnyelv-oktatás: legkésőbb hétfőn lép hatályba a sürgősségi rendelet
A kisebbségi oktatásért felelős államtitkár szerint a pénteki nap folyamán, de várhatóan legkésőbb hétfőn megjelenik a Hivatalos Közlönyben az a csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet, amely hatályon kívül helyezi a magyar diákokat hátrányosan érintő előírást. Kovács Irén elmondta, a sürgősségi rendelet hatályba lépése után a román nyelv és irodalom tantárgyat újra a tanítóink fogják tanítani az elemi osztályokban. „Továbbra is állítjuk, hogy nagyon jó szakembereink vannak, felkészült tanítóink, akiknek a román nyelvtudását nem lehet kétségbe vonni” – jelentette ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)
Átadták a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Gyalu-Magyarnádas szakaszát
Pénteken megnyitották a forgalom előtt a romániai A3-as, észak erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti kilenc kilométeres szakaszát. A pályaszakasz a kilenc éve megnyitott Aranyosgyéres-Gyalu autópályát hosszabbítja meg észak felé, és a Kolozsvár-Nagyvárad országutat is összeköti a Kolozsvár-Szatmárnémeti országúttal. Azt követően vált használhatóvá, hogy a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) pénteken átvette azt a Szamos fölötti hidat, mely a kilenc éve használt 52 kilométeres pályaszakaszt kötötte össze egy tavaly novemberben átadott, de mindeddig használhatatlan szakasszal. Narcis Neaga, a CNAIR vezérigazgatója úgy vélte: a legszebb romániai autópálya-szakaszra hajthatnak fel péntektől az autósok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)
Demeny Andrei