Macedonia: participare slabă la referendumul pentru schimbarea denumirii ţării în „Republica Macedonia de Nord”

În Macedonia, participarea a fost slabă la referendumul istoric de astăzi, pentru schimbarea denumirii ţării în „Republica Macedonia de Nord”, care ar pune capăt unei dispute de zeci de ani cu Grecia vecină.

Reporter: Georgiana Grosso – În luna iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind „Republica Macedonia de Nord”. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Dar pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia printr-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va putea ratifica acordul.

Perspectiva reconcilierii cu Grecia şi ancorării în Europa au părut însă insuficiente pentru a-i mobiliza masiv pe macedoneni. Cu o jumătate de oră înaintea închiderii secţiilor de votare, participarea la scrutin depăşea cu puţin 34% – a anunţat Comisia Electorală. În ciuda faptului că acest scrutin este doar consultativ, o prezenţă prea mică ar slăbi tabăra „DA” şi poziţia premierului social-democrat Zoran Zaev, înaintea unei ratificări de către parlament, care necesită votul a două treimi dintre deputaţi, o majoritate de care acesta nu dispune.

Foarte discreţi anterior, promotorii unei campanii care îndeamnă la boicot, orchestrată pe reţele de socializare, au anunţat o adunare în vederea sărbătoririi, în această seară, în faţa Parlamentului. Ei intenţionează să insiste asupra slabei mobilizări pentru a submina legitimitatea referendumului./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 septembrie