Situaţia din România dezbătută în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European

Premierul Viorica Dăncilă, însoţită de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, sunt aşteptaţi, la Strasbourg, pentru a participa, mâine, la dezbaterea din Parlamentul European privind situaţia statului de drept în România. Ieri, în Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European, eurodeputaţi din diferite grupuri politice au avut un schimb de opinii cu prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, privind situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei. Trimisul RRA special la Strasbourg, Petruţa Obrejan, relatează:
Reporter: Inițiativele autorităților de la București, atât în ceea ce privește codurile pentale, dar și alte prevederi din domeniul justiției au creat îngrijorare, nu numai pentru unii cetățeni români deteminându-i să iasă în stradă, ci și la nivelul Uniunii Europene al cărui fundament este chiar statul de drept – spunea, aseară, în cadrul Comisiei LIBE, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Frans Timmermans: Situația s-a deteriorat. Fiți sigur, însă, că toate evoluțiile vor fi evaluate în amănunt și reflectate în acest raport. Așa cum am subliniat în mai mult rânduri, un pas făcut înapoi ar reprezenta o mare dezamăgire pentru prietenii României, dar mai ales pentru cetățenii ei. Au fost realizate progrese, dar ele nu sunt ireversibile. Din contră, ultimele evoluții pun sub semnul întrebării aceste progrese și de aceea riscă să submineze obiectivul nostru comun de a vedea cum situația din România rămâne constant pe o traiectorie pozitivă care să ridice necesitatea aplicării mecanismului de cooperare și verificare.
Reporter: Adoptarea acetor legi în forma propusă ar afecta sistemul judiciar, capactiatea de a combate corupția la nivel înalt, dar și alte infracțiuni. Frans Timmermans a explicat că a discutat deja cu mai mulți actori politici importanți din România, însă nu a văzut progrese. Mai mult, Parlamentul de la București nu pare să răspundă la avizele și recomandările făcute de Comisia de la Veneția sau grupul de state împotriva corupției. Frans Timmermans a mai spus că în cazul în care se va ajunge la concluzia că regulile europene sunt încălcate vor fi luate măsurile necesare inclusiv aducerea Guvernului român în fața justiției./eradu