Timmermans – Comisia Europeană urmăreşte cu o îngrijorare tot mai mare evoluţiile din România

Comisia Europeană urmăreşte cu o îngrijorare din ce în ce mai mare evoluţiile din România şi constată un regres în procesul de reforme, a declarat prim-vicepreşedinte al executivului de la Bruxelles, la şedinţa plenară de miercuri a Parlamentului European, de la Strasbourg.

În cadrul dezbaterii care a avut loc pe tema situaţiei statului de drept din România, Frans Timmermans a subliniat: independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt determinante pentru edificarea unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene, iar adoptarea legilor justiţiei în forma actuală ar putea avea un impact negativ asupra acestor două deziderate.

Timmermans a mai precizat că în aceste domenii s-au înregistrat anterior progrese semnificative, iar ireversibilitatea acestora este premisa încheierii Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei impus României de UE. În luarea sa de cuvânt, premierul Viorica Dăncilă a solicitat respectarea României şi a precizat că autorităile române încearcă să creeze un sistem juridic corect şi funcţional pentru cetăţeni şi nu pentru instituţiile europene, tribunale şi politicieni./rganciu/fcostea

MTI – 3 octombrie