Ungaria a înăsprit legea privind adunările publice

Parlamentul Ungariei a adoptat o nouă lege referitoare la adunările publice. Noul act normativ definește noțiunea de adunare publică drept orice miting la care participă cel puţin două persoane, cu scopul exprimării unei opinii în legătură cu o chestiune publică. Adunările publice trebuie să fie anunţate cu cel puţin 48 de ore înainte ca acestea să aibă loc. Participanţii la miting nu au dreptul să-şi acopere feţele sau să aibă asupra lor obiecte care pot provoca moartea or rănirea altor persoane sau obiecte care simbolizează violenţă. Poliţia poate să refuze autorizarea adunărilor publice, printre altele, dacă „există informaţii că adunarea periclitează într-un mod nejustificat şi într-o măsură disproporţionată ordinea publică, sau afectează într-o măsură nejustificată drepturile şi libertăţile altora, iar protecţia ordinii publice, a drepturilor altor persoane nu se pot asigura altfel”. În cazul în care o adunare publică nu a fost autorizată sau organizatorii ori participanţii nu au respectat legea, poliţia este autorizată să disperseze adunarea publică. Nerespectarea legii de regulă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda, dar sunt cazuri în care nerespectările sunt considerate infracţiuni şi pot fi sancţionate cu închisoare.

Expertul în dreptul de asociere al organizaţiei pentru drepturile civice TASZ, Hegyi Szabolcs a declarat pentru Euronews că noua lege creează îngrijorare din mai multe puncte de vedere. „Nu este vorba despre faptul că de acum înainte nu o să mai aibă loc demonstraţii, ci de faptul că poliţia ar putea să interpreteze reglementările după bunul său plac, iar unele demonstraţii vor fi interzise în mod arbitrar, iar altele vor fi autorizate tot arbitrar. Reglementarea anterioară a fost foarte explicită şi a limitat exact posibilitatea poliţiei de a interzice o adunare publică înainte ca aceasta să aibă loc. Noua lege însă este foarte permisivă din acest punct de vedere şi practic dă dreptul poliţiei să selecteze între cererile de a organiza demonstraţii.” Potrivit opiniei expertului, o altă problemă este aceea că, în cazul în care o persoană deranjează grav o adunare publică, aceasta poate fi sancţionată cu închisoarea. În înţelesul legii, chiar şi dacă fluieră cineva în timpul unui miting pentru că nu este de acord cu vorbitorul, riscă o pedeapsă privativă de libertate. „Legea incriminează şi acţiunile nonviolente, care însă pot fi deranjante sau incomode pentru organizatori sau pentru poliţie” – spune Hegyi Szabolcs.

În ultimii trei ani în Ungaria au avut loc 3239 de demonstraţii, aproape două treimi dintre acestea au avut loc la Budapesta. Locul preferat pentru demonstraţii este Piaţa Kossuth, în faţa Parlamentului. În acest loc, în medie, în fiecare săptămână a avut loc o demonstraţie – scrie cotidianul Népszava.

Székely Ervin

RADOR – 3 octombrie