2018. október 4

Klaus Iohannis államfő kihirdette a CSM megszervezését szabályozó törvényt módositó jogszabályt

Klaus Iohannis államfő csütörtökön kihirdette a Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) megszervezését szabályozó törvényt módositó jogszabályt, miután kiaknázott minden fellebbezési lehetőséget. Az államfő szerint az igazságügyi törvények módositásai negativ hatással lesznek az igazságügyi rendszerre és a romániai demokrácia hanyatlásaként értelmezhetőek. Románia európai uniós csatlakozása óta először fordul elő, hogy megkédőjelezik országunk elkötelezettségét az európai alapvető értékek mellett. Az Elnöki Hivatal sajtóközleménye megjegyzi, hogy a három alapvető igazságügyi törvény módósitásának ezelőtt egy évvel való megkezdése óta Klaus Iohannis többször is élt a rendelkezésére álló alkotmányos eszközökkel és megfontolásra visszaküldte a jogszabályokat a parlamentnek, illetve az alkotmánybiróságon emelt kifogást ezen módositások ellen.Mint az államfő megjegyezte, nem ért egyet a három törvény módositásával és a jogalkotási folyamat újrakezdését kérte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

A kormány meghozta a szükséges intézkedéseket a referendum megszervezésére

A kormány meghozta a szükséges intézkedéseket a referendum jó körülmények közötti lebonyolitására, nyilatkozta Viorica Dăncilă miniszterelnök a csütörtöki kormányülés előtt. Mint leszögezte, a hatóságok tiszteletben tartották a műszaki jellegű előkészitésre vonatkozóan javasolt menetrendet. „E társadalmi konzultáció nem irányul egyetlen kisebbség ellen sem”, hangsúlyozta Viorica Dăncilă. Megjegyzendő, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló október 6-7-i referendumon a választási körzetek 7-21 óra között tartanak nyitva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

A kormány szabályozó rendelkezést fogadott el a turisztikai szolgáltatások áruforgalmi adójának csökkentésére

A csütörtöki kormányülésen szabályozó rendelkezést fogadtak el a turisztikai szolgáltatások, valamint a szórakoztató-, szabadidős parkok által fizetett áruforgalmi adó (TVA) 9%-ról 5%-ra való csökkentésére. A kormány egyben úgy döntött, hogy az állatenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak mintegy két miliárd euró értékú támogatási előleget folyósitanak a téritésmentes európai alapokból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Örizetbe vették Costa Ricában Elena Udreát és Alina Bicát

Csütörtökre virradólag örizetbe vették az Interpol ügynökei Costa Ricában Elena Udrea volt turisztikai minisztert és Alina Bicát, volt terrorellenes főügyészt, közölte a helyi sajtó az Interpol közleményét idézve. Az emlitett forrás megjegyzi, hogy Udrea és Bica kérést nyújtott be politikai menedékjogra, igy nem adhatóak ki azonnal Romániának.Mint ismeretes, Elena Udreát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek az idén a Bute-gála ügyében, emiatt jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság.Alina Bicát, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) korábbi főügyészét idén júniusban a bukaresti legfelsőbb bíróság bűnpártolás miatt négy év szabadságvesztésre ítélte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Rozália Gănciulescu