În Republica Moldova, protest al reprezentanţilor Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM

În Republica Moldova, zeci de membri ai Mişcării de Rezistenţă Naţională, ACUM, formată din câteva partide de opoziţie şi lideri de opinie, au ieşit astăzi în stradă şi au cerut investigarea furtului miliardului de dolari din 2014 din sistemul bancar al Republicii Moldova. În acelaşi timp, reprezentanţi ai aripei tinere a Partidului Democrat au protestat faţă de o presupusă finanţare din exterior a principalelor partide de opoziţie din Republica Moldova. Relatează de la Radio Chişinău, Cristina Popuşoi.

Reporter: Mişcarea de rezistenţă ACUM formată din reprezentanţi ai partidelor de opoziţie şi societăţii civile au organizat o acţiune de protest în faţa Guvernului, în contextul audierilor cu privire la furtul miliardului care urmau să aibă loc astăzi, dar au fost amânate. Activiştii au cerut investigarea beneficiarului furtului miliardului. Manifestanţii au solicitat publicarea celui de-al doilea raport Kroll şi urgentarea procesului de recuperare a miliardulului furat din sistemul bancar. Un cotraprotest a avut loc în această dimineaţă în faţa parlamentului.

Mai mulţi reprezentanţi ai tinerilor democraţi au protestat faţă de presupusa finanţare din afara PAS şi platformei DA de către ceea ce ei au numit oligarhi străini cercetaţi cu legea. Potrivit Companiei Internaţionale de Investigaţii şi Audit – Kroll, principalul figurant în cazul furtului a cel puţin un miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova, în 2014, este actualul primar de Orhei, Ilan Şor. El a fost condamnat de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare, dar se află în prezent în libertate, întrucât a contestat decizia respectivă la Curtea de Apel, care deocamdată nu a luat o decizie în cazul său./lcoman/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 octombrie