2018. október 5

Klaus Iohannis: Jól felkélszült állampolgárokra épithető fel az erős Románia
„Jól felkészült és a változó világ kihivásaival megküzdeni képes állampolgárokra épithető fel az erős Románia”, mutatott rá Klaus Iohannis államelnök az Oktatás Nemzetközi Napján. Az államfő üzenetében megjegyzete, hogy a biráló szellem és az önálló gondolkodás nélkülözhetetlen eszköz a demokráciát fenyegető egyik nemrég azonositott veszély elháritására. „Olyan korszakban élünk, amikor az internet képes befolyásolni az információkat és hamis, a valósággal ellentmondó hirekké módositani”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. „Az oktatás alapját képezi a fejlett és hangját külföldön erőteljesen hallató országnak, mint amilyen Románia is”, mondotta Viorica Dăncilă miniszterelnök a tanárokhoz intézett üzenetében, amelyben elismeréssel nyugtázta hozzájárulásukat a jobb és sikereresebb Románia kiépitésében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)
A belügyminisztérium meghozta a szükséges intézkedéseket a referendum jó körülmények közötti lebonyolitására
A belügyminisztérium biztositotta a lakósságot afelöl, hogy meghozta a szükséges intézkedéseket a család alkotmányos meghatározásának módositásáért október 6-án és 7-én tartandó népszavazás optimális körülmények közötti lebonyolitása érdekében. Az országszerte és külföldön felállitandó szavazókörzeteknek több mint 21 millió szavazó lapot küldtek ki, illetve 96 ezer pecsételőt és csaknem 19 és félmillió  öntapadó bélyeget készitettek. Országos szinten összesen 18.600 szavazókörzetben járulhatnak urnákhoz a szavazók, mig a közrend és nyugalom fenntartása fölött a szavazókörzetekben és környékükön nagyszámú belügyi alkalmazott: rendőrök, csendőrök, tűzoltók és határrendészek örködnek majd. Másrészt, a külügyminisztérium úgy döntött, hogy a Spanyolországban élő román közösség kérésére új szavazókörzeteket nyit meg Valenciában. Igy, összesen 378 szavazókörzetben voksolhatnak a spanyolországi románok, amelyeket a diplomáciai küldetéseken és kulturális intézmények keretében hoznak létre. A legtöbb szavazókörzetet Olaszországban (58), Spanyolországban (48) és Moldova Köztársaságban (35) alakitják ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10. 05)
Bemutatták az „EU ifjúsági megbizottja” elnevezésű projektet
Európai szinten egyedülálló projektet mutattak be pénteken az EU Tanácsa soros elnökségének Románia általi átvétele perspektivájában. Az „EU ifjúsági megbizottja” elnevezésű projektet a külügyminisztérium és az ifjúsági és sportügyi tárca közös programja. A két minisztérium egyben meghirdette a versenyt egy 18 és 25 életév közötti fiatal lány és fiú kiválasztására, akiket Románia célkitűzéseienk külföldi és belföldi ismertetésével biznak meg, magyarázta Victor Negrescu európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)
Országos viszonylatban több mint 30 ezer üres állás van
Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség közlése szerint, országos viszonylatban több mint 30 ezer üres állás van. A munkáltatók az épitkezésben, készruhagyárakban és biztonsági ügynöki állásokba keresnek szakképzetlen munkásokat. A legtöbb üres munkahely Bukarestben, illetve Prahova, Arad, Dolj, Iaşi, Kolozs és Szeben megyékben van, mig  a legkevesebb munkajánlatot Mehedinţi, Kovászna, Suceava, Bákó és Krassó-Szörény megyék tették. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)