Se fac ultimele pregătiri pentru consultarea publică de la sfârşitul acestei săptămâni. În şedinţa de guvern de ieri, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că executivul a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea acestui scrutin în bune condiţii. Astfel, referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie se va desfăşura în aproximativ 18.600 de secţii de votare la nivel naţional, iar autorităţile au tipărit peste 21 de milioane de buletine de vot. Ministerul de Interne a suplimentat cu 38.000 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră dispozitivul curent în următoarele zile, pentru a asigura măsurile de odine publică şi va verifica eventualele sesizări privind neregulile. Cătălin Purcaru aminteşte regulile de desfăşurare a referendumului.
Reporter: Cetăţenii care participă la referendumul naţional au dreptul să se pronunţe prin „da” sau „nu” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament”? Alegătorii îşi vor exprima opţiunea la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Persoana care în ziua referendumului se află într-o altă localitate poate să-şi exercite dreptul de vot la orice secţie de votare, urmând să fie înscrisă într-o listă suplimentară de către preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare. Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Au dreptul de a vota toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia persoanelor cu probleme psihice puse sub interdicţie, precum şi a celor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Atacul prin orice mijloace asupra secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al Biroului Electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă sau de pe lista electorală suplimentară a unor persoane care nu figurează în această listă.
Realizator: În străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a oganizat 378 de secţii de votare, iar lista este disponibilă pe pagina de internet a MAE. În această dimineaţă s-a încheiat perioada de campanie electorală. La posturile de radio şi de televiziune nu mai sunt, aşadar, permise consultări ale publicului privind referendumul, prezentarea de sondaje, puncte de vedere, dezbateri sau comentarii legate de subiectul consultării publice, decât după închiderea urnelor. La Radio România Actualităţi, primele concluzii privind desfăşurarea consultării publice din următoarele două zile vor fi prezentate duminică, la ora 21:00, în cadrul unei emisiuni speciale./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 octombrie)