La Stockholm va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru Economie

La Stockholm va fi anunţat, astăzi, câştigătorul premiului Nobel pentru Economie, ultimul din seria distincţiilor acordate în fiecare an în memoria celebrului inventator şi filantrop suedez.

Reporter: Laurenţiu Văduva – Premiul Nobel pentru Economie a ajuns la cea de-a 50-a ediţie şi se aşteaptă ca anul acesta să recompenseze rezultate deosebite ale cercetărilor în domeniile schimbărilor climatice şi dezvoltării. Sunt vehiculate, ca de obicei, multe nume, dar deocamdată sunt numai presupuneri, pentru că discreţia absolută în care au loc deliberările nu a permis nicicând mai mult. Unele surse universitare suedeze, citate de agenţiile de presă internaţionale, vorbesc de candidaţi care ar întruni majoritatea caracteristicilor de până acum: bărbat, cetăţean american, vârsta medie 67 de ani. Altele spun că ar fi momentul ca prestigiosul premiu să ajungă la o doamnă, pentru că din anul 1969, o singură femeie a fost recompensată cu această distincţie.

Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Economie, în valoare de 870.000 de euro, va avea loc la 10 decembrie la Stockholm. Amintim că Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit americanului James Allison şi japonezului Tasuku Honjo, pentru cercetări în domeniul tratării cancerului. Laureaţii Nobelului pentru Chimie sunt americanii Francis Arnold şi George Smith, alături de britanicul Sir Gregory Winter, pentru producerea de anticorpi.

Premiul pentru Fizică a fost repurtat de americanul Arthur Ashkin, canadianca Donna Strickland şi francezul Gérard Mourou, care a descoperit principiul în baza căruia funcţionează astăzi Laserul de mare putere de la Măgurele. Iar medicul congolez Denis Mukwege şi activista yazidi pentru drepturile omului, Nadia Murad sunt câştigătorii premiului Nobel pentru Pace în acest an. Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost acordat, pentru prima dată după o pauză de aproape 70 de ani./rpatulea/fcostea

RRA: ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 octombrie