Vucic: Ne dorim o cooperare, dar noi nu vrem în NATO

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat luni că a convenit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca în cazul oricărei situații de criză în Kosovo-Metohija să poată intra rapid în contact, pentru a se preveni conflictele și consecințele grave.

Sarcina noastră este de a menține pacea și stabilitatea

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, i-a felicitat pe cetățenii Bosniei-Herţegovina pentru desfășurarea în mod pașnic a alegerilor de duminică şi și-a exprimat speranța pentru o mai bună cooperare în viitor cu Bosnia-Herţegovina și cu Republica Srpska (entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina – n.r.)
” Profit de posibilitatea de a spune neoficial, dar în mod oficial voi aștepta să fie publicate rezultatele finale de Comisia Electorală Centrală, ca să-i felicit pe Dzaferovic, Komsic și Dodik. Pentru restul cred că rezultatele nu sunt încă cunoscute” a spus acesta.

Trebuie să lucrăm mai mult asupra relațiilor cu NATO

Trebuie să lucrăm mai mult pe relația cu NATO, având în vedere că vrem să îmbunătățim cooperarea cu această Alianță, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, dar a subliniat că acest lucru nu înseamnă că Serbia nu va mai fi o țară neutră militar.
Vucic a spus reporterilor că în rândul națiunii sârbe există o popularitate scăzută în ceea ce priveşte chestiunea cooperării cu NATO și că acest lucru este, în primul rând, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Kosovo în 1999, precum şi în anii precedenți.

Vucic a vorbit cu Stoltenberg despre incidentul de la Gazivoda

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a mai declarat că împreună cu secretarul general Jens Stoltenberg a discutat şi despre situația recentă din Gazivoda. Vucic a spus că în acordul de la Bruxelles din 2013 la punctul 9 este definit modul cum se formează poliția pentru nordul Kosovo-Metohija și că în această regiune comandantul forţelor de poliție este de naţionalitate sârbă.

Acord cu Stoltenberg pentru Kosovo-Metohija

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, de asemenea, că a fost de acord cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca în cazul unei situații de criză în Kosovo-Metohija să poate lua rapid legătura, în scopul de a preveni conflictele și consecinţele grele. Vucic a spus că i-a cerut lui Stoltenberg să nu reducă efectivele misiunii KFOR din Kosovo-Metohija, pentru că aceste forţe reprezintă singura protecție pentru poporul sârb./ciliu/pvelisar

www.tanjug.rs – 8 octombrie