Autorităţile bulgare continuă ancheta în cazul asasinării jurnalistei de investigaţii Viktoria Marinova

Sute de oameni au aprins aseară lumânări în centrul oraşului Ruse, după asasinarea jurnalistei de televiziune Viktoria Marinova, realizatoarea unei emisiuni locale de demascare a cazurilor de corupţie. Corpul ei a fost descoperit sâmbătă, iar autorităţile spun că iau în calcul toate motivele, dar că, pentru moment, nu au probe care să lege crima de munca ei de jurnalist. Uniunea Europeană a îndemnat Bulgaria să-i găsească rapid pe cei responsabili şi să-i ducă în faţa justiţiei. Comisia Europeană a anunţat că a sesizat Oficiul Anti-Fraudă în legătură cu acuzaţiile de escrocherie cu fonduri europene în Bulgaria, evocate în emisiunea jurnalistei.
Corespondenţă din Sofia – Reporter: Petio Petkov – Primul ministru Boiko Borisov a anunţat că există urme de ADN despre care se presupune că aparţin asasinului, care a atacat-o pe ziaristă în timp ce făcea jogging într-un loc pustiu pe malul Dunării. Marinova a lansat, în urmă cu o lună, la canalul de televiziune TVN, o emisiune de investigaţii. Primii săi oaspeţi au fost ziariştii Dimităr Stoianov din site-ul „Bivol” şi Attila Biro din „RISE Project România”, arestaţi în Bulgaria în timp ce făceau o anchetă despre corupţia cu fonduri europene. Colegi ai ziaristei nu exlud varianta unei înscenări. Bulgaria a retrogradat în ultimii zece ani de la locul al 35-lea la cel de al 109-lea în clasamentul privind libertatea presei al organizaţiei „Reporteri fără frontiere”.
Realizator: Este al treilea jurnalist ucis într-un an în Europa, după cei din Slovacia şi Malta, iar vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a scris pe Twitter că încă un om curajos cade în lupta pentru adevăr şi împotriva corupţiei./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 octombrie)