Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino ar urma să fie reluată la finalul anului 2019, a anunţat ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor. La 10 luni de la preluarea institutului de către MApN, şeful ministerului a făcut ieri o serie de precizări legate de activitatea acestuia. Pe lângă vaccinuri, Mihai Fifor a vorbit despre colaborări, finanţări sau viitori angajaţi. Ciprian Sasu are detalii.
Reporter: Producţia de vaccinuri se va relua la Cantacuzino într-o unitate nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică, a declarat Mihai Fifor.
Mihai Fifor: Anul viitor începem producţie pe anumite segmente. Pe Eurostim de pildă avem proiectele pentru producţia Polidinului, producţia pentru Cantastim, de asemenea extrem de căutat în piaţă la vremea sa, şi începem să pregătim personalul pentru aria de vaccin gripal.
Reporter: Ministrul spune că a cerut găsirea unui teren al armatei, unde se va ridica o hală de producţie în adevăratul sens al cuvântului. Există şi discuţii avansate cu unele companii mari, la nivel mondial, care produc vaccin şi care se vor alătura proiectului. Mihai Fifor speră ca anul acesta să poată fi anunţat numele acestei companii.
Mihai Fifor: Am încercat să avem o paletă cât mai mare, astfel încât să putem să alegem pentru Cantacuzino compania care oferă cele mai bune condiţii de colaborare cu Institutul Cantacuzino. Şi nu am terminat această evaluare. Suntem pe final. Vom putea, sper, până la finele anului, să anunţăm această companie.
Reproter: Mihai Fifor a amintit că au fost alocate fonduri de peste 100 de milioane de lei pentru acest proiect. De asemenea, numărul de posturi încadrate la Institutul Cantacuzino va creşte de la 350 la 508, în condiţiile în care hotărârea de guvern prevede chiar 1.000 de posturi./mnecula/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 octombrie)