Exerciţiul naţional „Seism 2018”, care a fost declanşat în această dimineaţă, urmăreşte testarea concepţiei de răspuns la cutremur

Exerciţiul naţional „Seism 2018”, care a fost declanşat în această dimineaţă, urmăreşte testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării şi modul în care reacţionează autorităţile, spune secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.

În acest context, au fost alertate toate unităţile subordonate ale Ispectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. Potrivit scenariului: un cutremur cu magnitudinea 7,5 pe Richter s-a produs la o adâncime de 140 kilometri şi a avut o durată de 57 de secunde, cel mai afectat fiind Bucureştiul. Reporterul RRA, Alexandru Lancuzov, este acum în direct din centrul Capitalei, zona în care se aşteaptă cele mai mari probleme. Bună ziua, Alex, ce informaţii mai ai despre acest exerciţiu?

Reporter: Bun găsit! În Centrul Vechi sunt cele mai multe clădiri cu risc seismic. Potrivit scenariului pentru exerciţiul „Seism 2018”, 12 clădiri s-au prăbuşit în perimetrul Centrul Vechi-Universitate şi aproximativ 200 de persoane sunt rănite. Eu transmit acum de pe Strada Şelari, în Centrul Vechi.

Pe rutele principale, între Unirii şi Universitate am văzut numeroase autospeciale de la pompieri şi de la SMURD, de la descarcerare, care merg la misiuni. De asemenea, la intersecţiile principale sunt trimise şi echipaje de la Poliţia Rutieră sau de la Poliţia Locală, pentru că în apropiere sunt şi restricţii pentru Maratonul Internaţional Bucureşti, iar circulaţia este destul de dificilă. O alta zonă afectată, cu patru clădiri prăbuşite, este Ştefan cel Mare – Dorobanţi potrivit acestui scenariu pentru exerciţiul „Seism 2018”./aburtica/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie