Guvernul de la Atena va trebui să aplice o nouă reducere a pensiilor

Bruxelles-ul aşteaptă de la guvernele ţărilor Uniunii Europene transmiterea proiectului bugetului pe 2018. Pentru Guvernul Tsipras acest proiect nu e deloc simplu. Chiar dacă a ieşit formal din perioada de criză, pe de o parte, de exemplu, guvernul va trebui să aplice o nouă reducere a pensiilor şi, pe de altă parte, va intra într-o aglomerată perioadă electorală.

Corespondenţă din Atena – Reporter: Michaela Lambrinidou – Astăzi, a fost trimis la Bruxelles bugetul Greciei pentru 2019 pentru a fi supus verificării Comisiei Europene şi Eurogrupului, fiind primul proiect de buget elaborat de guvernul elen după o lungă perioadă de recesiune. Deşi toate ţările din zona euro trebuie să prezinte proiectele de buget pentru anul următor Comisiei Europene şi Eurogrupului înainte de jumătatea lunii octombrie, potrivit Pactului de stabilitate care interzice deficite bugetare de peste 3% din Produsul Intern Brut, statele care beneficiază de un program de asistenţă financiară, precum Grecia, sunt supuse unei supravegheri sporite.

Grecia ar trebui să se angajeze că va opera o nouă scădere de pensii, a 14-a din 2010, şi că o va pune în aplicare începând cu 2019. Între timp, însă, Grecia a ieşit, la 20 august, din programele de împrumuturi. A depăşit cu mult, pentru al treilea an consecutiv, obiectivele bugetare dictate de creditorii săi. Astfel, guvernul elen urmează să demareze la Bruxelles o serie de negocieri dificile, în condiţiile în care doreşte o aprobare privind suspendarea tăierii pensiilor care ar urma să fie aplicată din 2019, precum şi implementarea unui set de măsuri cu caracter social, pe care cabinetul Tsipras doreşte să le adopte, având în vedere că 2019 va fi un an cu triple alegeri în Grecia, respectiv alegeri locale, europene şi legislative. Cabinetul condus de Alexis Tsipras doreşte să distribuie şi anul acesta, în luna decembrie, surplusul obţinut la buget sub forma de dividende sociale şi ajutoare excepţionale, ca dovadă a performanţelor economice obţinute prin politicile urmate şi să convingă că aceste politici vor avea un caracter permanent pentru pensionari şi alte categorii de persoane afectate de programele de austeritate.

Alexis Tsipras, având privirea îndreptată spre anul electoral, susţine că economia Greciei este pe o traiectorie ascendentă, iar perfomanţele bugetare, respectiv un excedent primar de 3,57% din Produsul Intern Brut, net superior obiectivului fixat de creditor, permit Guvernului de la Atena să acorde un sprijin financiar suplimentar celor afectaţi de măsurile de austeritate şi să atenueze scăderea dramatică a veniturilor, iar reintroducerea ajutoarelor sociale şi o nouă lege a pensiilor ar putea recâştiga o parte a electoratului din 2015, care, potrivit sondajelor de până acum, optează să voteze alte formaţiuni politice./aburtica/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie