Şeful Pentagonului începe o vizită în Vietnam

Preşedintele SUA, Donald Trump, spunea pentru CBS, că nu e sigur când va dori ca secretarul de stat Mattis să se retragă din funcţie şi a adăugat că adevărul e că e un fel de democrat; a completat, apoi, că generalul Mattis e băiat bun. Secretarul de stat Mattis începe o vizită în Vietnam, în condiţiile în care analiştii americani spun că, în ultimii ani, Vietnamul s-a îndepărtat de la atitudinea de dezvoltare a unei atenţii egale faţă de China şi faţă de SUA în relaţiile bilaterale, optând în mod vizibil pentru Washington.

Corespondenţă de la Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Alegând să facă o a doua vizită în acest an în Vietnam, secretarul apărării, Jim Mattis, semnalează intensitatea cu care Administraţia Trump încearcă, prin apropierea de naţiunile mai mici îngrijorate de intenţiile Chinei, să contracareze atitudinea agresivă în regiunea Beijingului. Vizita şefului Pentagonului, care va începe mâine, expune public cât de mult au avansat relaţiile americano-vietnameze de la perioada tulburaţilor ani ai războiului din Vietnam. Jim Mattis, general în retragere, care nu a servit în războiul din Vietnam, dar a intrat în armată în timpul acestuia, a făcut o vizită în luna ianuarie la Hanoi, chiar înaintea comemorării a 50 de ani de la ofensiva Tet de la 31 ianuarie 1968. Tet a constituit un moment de cotitură al războiului, când soldaţii nord-vietnamezi au atacat o serie de obiective civile şi militare în sud, surprinzând Washingtonul şi alimentând sentimentele antirăzboi în SUA. La trei luni după vizita din ianuarie la Hanoi a şefului Pentagonului, în portul vietnamez Đà Nẵng a sosit portavionul american USS Carl Vinson. A fost primul portavion al Armatei americane într-un port vietnamez după încheierea războiului şi a fost un mesaj clar adresat Chinei că SUA intenţionează să consolideze parteneriate în regiune pentru a contrabalansa puterea militară crescândă a Chinei acolo.

Administraţia Trump a criticat dur China pentru plasarea de rachete sol-aer şid e alte armamente pe insulele artificiale pe care le-a construit în apele disputate ale Mării Chinei de Sud. În luna iunie, secretarul apărării, Mattis, a spus că plasarea armelor pe insulele artificiale este „direct legată de folosirea lor militară n scopul intimidării şi constrângerii”. De data aceasta, şeful pentagonului va vizita oraşul Hồ Chí Minh, centrul economic al Vietnamului şi oraşul său cu cea mai numeroasă populaţie. Cunoscut drept Saigon în perioada dinaintea preluării controlului său de către comunişti, în 1975, oraşul a căpătat numele celui care a condus mişcarea naţionalistă vietnameză.

Ultimul şef al Pentagonului care a vizitat oraşul Hồ Chí Minh, o rară destinaţie pentru secretarii americani ai apărării, a fost William Cohen, în anul 2000. Cohen a fost, de altfel, primul secretar american al apărării care a vizitat Vietnamul după război. De abia în urmă cu doi ani, în 2016, SUA au ridicat emargoul asupra armelor impus Vietnamului. Secretarul american al apărării, Jim Mattis, va vizita, de asemeena, o bază aeriană vietnameză Bien Hoa, bază care a fost una majoră pentru forţele americane în timpul războiului din Vietnam./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie