Conferința internațională JURNALISMUL ȘI LITERATURA – SIMILITUDINI ȘI DIFERENȚE

Joi și vineri (18-19 octombrie a.c.), la Hotelul Continental Forum din Oradea, se desfășoară conferința internațională ”JURNALISMUL ȘI LITERATURA – SIMILITUDINI ȘI DIFERENȚE”. Invitatul special este prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, de la Universitatea din București, care va susține conferința ”Doi frați vitregi: jurnalismul și literatura sau Discursuri despre lumi reale și inventate”.
Organizată de Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării, Programul de studii Jurnalism, din cadrul Universității din Oradea, în colaborare cu Catedra de Limba și Literatura română de la Universitatea din Szeged (Ungaria), Uniunea Internațională a Presei Francofone – Secția Română și Asociația de Istorie Balcanică din București, manifestarea reunește cadre didactice universitare, scriitori, critici și istorici literari, jurnaliști, cercetători, manageri ai unor instituții media, directori de edituri, reprezentanți ai unor asociații culturale, muzeografi, doctoranzi ș.a. Și-au anunțat prezența specialiști din România (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Constanța, Târgoviște, Craiova, Târgu-Mureș, Arad, Oradea), Republica Moldova (Chișinău), Ungaria (Szeged) și Serbia (Novi Sad).
Timp de două zile, participanții vor dezbate aspecte care țin de identificarea câmpurilor de autonomie, dar și punctele de inserție dintre jurnalism și literatură. Agenda manifestării include, de asemenea, lansarea unor recente apariții editoriale, vizitarea unor standuri de carte ale editurilor Tritonic București și David Press Print Timișoara, precum și a unor obiective culturale din Oradea.
Între partenerii care au contribuit la desfășurarea conferinței se numără: Filiala Crișana a Asociației Române de Istorie a Presei, Revista Familia, Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” din Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, la care se adaugă sprijinul generos al mass-mediei locale.
RADOR – 17 octombrie