Revista presei internaţionale – 19 octombrie

 Consiliul European de toamnă, de la Bruxelles, s-a încheiat cu dorinţa continuării dialogului cu Marea Britanie, într-o notă pozitivă, potrivit declaraţiei preşedintelui acestui for, Donald Tusk, informează presa internaţională. Totuşi, EUObserver opinează că nu s-au făcut progrese semnificative, iar un nou summit, în noiembrie, încă nu este cert. A sosit timpul pentru un acord privind condiţiile de divorţ dintre Londra şi UE, a afirmat premierul britanic Theresa May, citează La Libre Belgique. „Este nevoie de mai mult timp pentru a găsi un acord global şi îl vom căuta cu seriozitate şi calm, în următoarele săptămâni”, a explicat negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, reţine ziarul belgian. Singurul lucru cert cu privire la Brexit este incertitutinea, ironizează Financial Times.
În legătură cu migraţia, o altă temă dezbătută la Bruxelles, liderii UE au anunţat că primul summit care va reuni cele 28 de state membre şi ţările Ligii Arabe va avea loc în februarie anul viitor, în Egipt, anunţă Le Figaro. În paralel cu dezbaterile liderilor europeni, un raport comun publicat de două institute din Franţa, Terra Nova şi Institut Montaigne, afirmă că dreptul la azil în UE ar fi pus în pericol de un sistem injust şi ineficient, consemnează Le Parisien. Raportul propune o serie de măsuri ca deschiderea de centre europene de primire şi procesare a solictărilor de azil, notează L’Orient le Jour. Cu titlu experimental, Spania, Franţa, Italia şi Malta vor fi îndemnate să deschidă cel puţin un asemenea centru. În plus, pe marginea summit-ului european, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refigiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au făcut apel la adoptarea urgentă de măsuri destinate să reducă numărul fără precedent de migranţi în Marea Mediterană, adaugă Le Monde.
Peste ocean, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va trimite armata să închidă graniţa sudică, dacă Mexicul nu opreşte o caravană cu mii de migranţi din America Centrală, care se îndreaptă spre SUA, informează Stars and Stripes.
Washingtonul a avertizat că vor fi tăiate toate ajutoarele pentru Guatemala, Honduras şi El Salvador, dacă migranţii nu se opresc, adaugă Newsweek. În context, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, poartă tratative în Panama şi Mexic cu autorităţile respective, pe tema migraţiei ilegale, între alte probleme regionale, scrie revista Time. Cu trei săptămâni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, preşedintele american a reluat una dintre principalele sale teme de campanie – blocarea graniţei cu Mexicul, conchide Le Soir.
The Washington Post a publicat ultimul articol primit de la jurnalistul saudit Jamal Kashoggi, cu titlul „Libera exprimare – iată de ce are cel mai mult nevoie lume arabă”. „În 2011, lumea arabă era plină de speranţă, dar visele s-au spulberat rapid”, deplânge Kashoggi. „Puţine sunt acum oazele care mai întruchipează spiritul Primăverii Arabe”, crede el. „Lumea arabă are propria sa variantă a Cortinei de Fier, care nu este manevrată de actori externi, ci de forţe interne, care luptă pentru putere”, opinează jurnalistul saudit. „Lumea arabă are nevoie de o versiune modernă a vechii prese transnaţionale, pentru a informa cetăţenii şi, mai important, pentru a asigura o platformă a Vocilor arabe”, militează Kashoggi. Însă, de la dispariţia jurnalistului, Donald Trump a refuat să se dezică de Arabia Saudită, subliniind, în schimb, importanţa legăturilor economice şi politice dintre aceasta şi Statele Unite, critică The New York Times. În plus, în contextul dispariţiei jurnalistului saudit, oficiali de rang înalt din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Olanda, ca şi secretarul american al Trezoreriei SUA, se adaugă celor care boicotează o conferinţă pe teme de investiţii din Arabia Saudită, intens promovată ca un exemplu excepţional al reformelor economice ambiţioase adoptate de prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, scrie BBC. Deşi un val de personalităţi şi sponsori – iniţial, organizaţii mass-media şi şefi de companii, iar acum, oficiali de rang înalt – s-au retras în ultima săptămână, în pofida riscului de a rata afaceri în Arabia Saudită, Riadul a asigurat că va merge înainte cu desfăşurarea conferinţei de săptămâna viitoare, notează Reuters.
China va lansa pe orbită o lună artificială, titrează The Telegraph. Oficialii oraşului chinez Chengdu, de 14 milioane de locuitori, au în plan să plaseze, până în 2020, pe orbită, un satelit capabil să reflecte lumina soarelui pe străzi noaptea, pentru a nu mai avea nevoie de sistemul de iluminat actual, detaliază Asia Times. Se crede că luna artificială ar putea produce de cel puţin opt ori mai multă lumină decât Luna reală, adaugă The Independent. Şi mai are un avantaj: nu este necesară o călătorie în îndepărtatul oraş chinez, pentru a o vedea – astronomii o vor putea admira, cu telescopul, de oriunde de pe glob.

RADOR – Cristina Zaharia