„Filmele de la Cannes la Bucureşti”

Festivalul „Filmele de la Cannes la Bucureşti” le aduce cinefililor din Capitală bucuria de a viziona, până pe 28 octombrie, în mai multe cinematografe, peliculele premiate la celebrul festival, care se ţine în fiecare an, pe Coasta de Azur, în Franţa, dar şi producţii semnate de regizori români. 14.000 de bilete au fost vândute deja, înainte de deschiderea festivalului, care a avut loc aseară.
Reporter: Ianna Ioniţă – Printre surprizele primelor zile de festival se numără participarea la câteva proiecţii a regizorului Gaspar Noé, ca invitat a „Les Films de Cannes a Bucarest” pentru a treia oară. El se va întâlni cu publicul la proiecţia filmului „Climax”, supranumit de criticii de la Variety, drept cea mai recentă incursiune în iad a incorigibilului regizor. Azi la Bucureşti va rula şi „Japon”, debutul regizorului Carlos Reygadas, care va veni la finalul publicului pentru a răspunde la întrebările din public. El va putea fi întâlnit şi mâine la „Our Time”, cel mai recent film cu premiera la Veneţia toamna aceasta. „Our Time” („Nuestro Tiempo”)
îl surprinde pe Reygadas în calitate de regizor, scenarist şi actor principal, iar alături de el joacă întreaga sa familie. Regizorul şi soţia sa, editoarea şi actriţa Natalia López vor fi prezenţi la proiecţia urmată de Masterclass. În paralel, cinefilii pot opta şi pentru secţiunea ‘Omagiu’ a festivalului care propune anul acesta filme regizate de Lucian Pintilie. Ei pot vedea azi filmul „De ce trag clopotele, Mitică?” în prezenţa actorilor Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ. Un alt film de neratat în programul de azi e „Donbass” al lui Sergei Loznitsa, care a primit pentru regie „Un certain regard”.
Realizator: Pe durata acestui weekend, filmele premiate la Cannes vor rula nu numai în Bucureşti, ci şi la Timişoara şi Arad./csimion/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 octombrie)